Agris.cz - agrární portál

Masokombinát Klatovy končí, Xaverov dnes podal insolvenční návrh

1. 3. 2010 | ČTK

Prvních 30 ze 110 propuštěných zaměstnanců Šumavského masokombinátu se dnes přihlásilo na úřadu práce. Firma, která v únoru ukončila výrobu v Klatovech, rozdala v pátek výpovědi anebo se s lidmi dohodla na odchodu. Na podnik dnes podal návrh na insolvenci jeden z věřitelů, firma Xaverov, s nímž se Šumavský masokombinát nedohodl na koupi výrobních budov a kvůli tomu skončil. ČTK to řekl prokurista Jaroslav Komora, jehož skupina SPIN Plzeň před rokem druhý největší masokombinát v kraji převzala těsně před jeho uzavřením.

"Provoz v Klatovech definitivně opouštíme. Zahájením insolvenčního řízení se uzavřely jakékoliv další možnosti jednání (s Xaverovem)," dodal. Podle Komory chtělo samo vedení Šumavského masokombinátu podat návrh na insolvenci tuto středu, ale Xaverov je předešel a navrhuje řešit insolvenci konkurzem, což by podle Komory "extrémně poškodilo všechny ostatní věřitele". Insolvence byla navíc uplatněna z titulu sporné pohledávky co do důvodu i výše, dodal.

"My se ale budeme snažit prosadit reorganizaci podniku a zítra nebo ve středu navrhneme soudu tříměsíční moratorium a do konce května bychom zpracovali reorganizační plán, který by našel firmě novou cestu," dodal. S reorganizací souhlasí většina věřitelů, kterým podle Komory dluží Šumavský masokombinát zhruba 50 milionů Kč. Největším, téměř třetinových věřitelem, je firma Spin. "Proti veškerým závazkům máme pohledávky a majetek," dodal Komora. Reorganizace podniku by podle něj umožnila poměrně uspokojit věřitele co nejvyšší sumou. Ihned po vyhlášení moratoria bychom všechny kontaktovali a hledali dohodu, dodal.

Firma, která má od Xaverova pronajaté budovy do konce dubna, si ponechá pouze 20 zaměstnanců na udržování areálu. Prvních 30 za 160 lidí odešlo už v lednu, dalších 110 posledního února. "Lidé už se ode dneška mohou hlásit na úřadu práce," řekl Komora. Ti, kteří odešli dohodou, dostanou pět měsíčních platů. Únorovou mzdu zatím zaměstnanci nedostali, ale ode dneška ji mohou uplatňovat na úřadu práce.

"Dnes se přišlo zaregistrovat zhruba 30 lidí, ve středu by to měla být podobná suma. Všechny zaměstnance už jsme v únoru kontaktovali a dohodli si s nimi termíny jednání," řekla ředitelka klatovského úřadu práce Marie Bučková. Na úřad pravděpodobně nepřijde všech 110 lidí, někteří si najdou práci sami, další jsou na nemocenské.

V regionu je pouze 260 volných pracovních míst a jejich počet měsíc od měsíce klesá. Podle Bučkové by do deseti lidí z masné výroby mohl přijmout Drůbežářský závod Klatovy, kterému se daří dobře. Úřad práce nyní eviduje zhruba 4800 uchazečů o práci, meziměsíčně asi o 150 lidí více. Lednová míra nezaměstnanosti na Klatovsku, 10,1 procenta, by měla podle Bučkové v únoru vzrůst o 0,3 až 0,4 procentního bodu.

Regionu by měly pomoci sezonní práce, které ale začnou zřejmě až v dubnu, protože v horské oblasti jsou ještě lesy i pole pod sněhem. Tyto práce, nejvíce v lesích, kamenolomech, polích a v pohostinství, nabídnou minimálně 200 míst. Další stovku veřejně prospěšné práce pro středně velká města a obce, které dotuje úřad práce. Už v březnu by se mohly rozběhnout první smlouvy na úklidy veřejných ploch.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:33