Agris.cz - agrární portál

Čekání na zázračný biopostřik

1. 3. 2010 | ÚZPI

V současné době pěstují filipínští farmáři mango na prodej výhradně s využitím chemických postřiků. Z přirozeně rostoucích mangovníků je velmi malá. Když se připočtou nízké výkupní ceny manga, fakt, že mangovníky plodí nejdříve po pěti letech a že jsou poměrně oblíbenou potravou termitů, znamená to, že organické pěstování je v této chvíli pro farmáře nemožné.

Využívání chemických postřiků si ale samozřejmě vybírá svou daň v podobě negativních dopadů na životní prostředí, zdraví farmářů i konzumentů manga. Současně je celé chemické ošetřování stromů výborný byznys. Malí farmáři často nemají na postřiky hotovost, proto uzavírají smlouvu se sprejery, kteří zajistí kompletní ošetřování stromů. A vezmou si za to až 70% zisku z prodeje manga. Farmářům zbude necelá třetina.

Fair Trade organizace Preda, od níž Excellent Plzeň dováží na český trh některé produkty, se proto snaží podporovat farmáře nejen formou lepších výkupních cen, ale také výzkumem organického pěstování. Spolupracuje už osm let s expertním týmem na univerzitě Ramon Magsaysay Technological Univerzity v provincii Zambales.

Výzkum má několik částí. V mango laboratoři se snaží expertní tým prověřovat různé metody hnojení a zejména vyvinout organický prostředek na urychlování kvetení a ochranu před škůdci. Dílčí poznatky pak zkouší dlouhodobě v praxi farmáři z domorodé komunity LAKAS, jimž tradiční kmenová pravidla nedovolují používat při farmaření chemikálie.

Věnují své úsilí v naději, že díky výsledkům výzkumu budou moci pěstovat organické mango na prodej a zajistí si tak další zdroj obživy. Součástí projektu je i školka pro mango stromky. Pěstují a řízkují se tu sazenice, které se pak prodávají farmářům, různým organizacím, případně vládním zemědělským programům.

Prodej pomáhá spolu s podporou Preda financovat výzkum, protože rozpočet univerzity na výzkum nestačí. Plzeňský tým byl pozván na prohlídku mango laboratoře. „Trochu naivně jsme si představovali zkumavky a laboratorní vybavení v uzavřené místnosti. Místo toho vůz zastavil před mírně zchátralou farmou, u vrat poštěkávali psi, uprostřed dvorku se pošťuchovala prasata s kuřaty. Dvorek plynule přeházel v sad s mangovníky, kde expertní tým sleduje vývoj stromů. Pečlivě zaznamenává data a zpracovává analýzy. Je to opravdu pionýrská práce, neexistuje žádný výzkum, žádné odborné záznamy ohledně organického pěstování manga,“ vysvětloval Sanny, ředitel vzdělávání a nadšený vedoucí bio experimentu.

Farmáři podle něj sice někdy říkají, že pěstují ekologicky, ale když se jich ptají odborníci na podrobnosti, ukáže se, že používají hnojivo z vyhořelého plastu nebo pěstují mango dva metry od chemicky ošetřovaného rýžového pole. Jako všichni experimentátoři se potýká Sanny nejen se svým úkolem, ale také s lidmi okolo. Není snadné přesvědčit vedení univerzity, že tohle je věc, která má budoucnost. Stejně tak je těžké vysvětlit vůbec myšlenku organického pěstování některým farmářům,“ shrnuje Sanny.

Život zemědělských expertů na Filipínách není růžový. Sanny (36) žije s manželkou v univerzitním kampusu a jeho plat ředitele vzdělávání činí necelých 16 000 pesos měsíčně, tedy cca 6400 Kč. Zhruba tři čtvrtiny platu padnou na jídlo. „Ze zbytku musíme pořídit všechno ostatní. Nemáme šanci nic ušetřit,“ vysvětluje Sanny. Protože nevlastní žádnou půdu, nemůže si postavit vlastní dům, ani založit zahradu, kde by mohli pěstovat část potravin. „Hodně specialistů kvůli finanční situaci na univerzitách odjíždí do Austrálie,“ říká Sanny.

S vidinou, že si vydělají a ušetří, vyjel i on s manželkou na rok pracovat na Střední Východ. Nepodařilo se jim však sehnat práci, která by jim umožnila našetřit větší obnos. Vrátil se tedy na univerzitu a naplno se ponořil do výzkumu ekologického postřiku pro pěstování manga.

Pro farmáře spolupracující s Preda je to něco jako zázračný lék, o kterém jsme slyšeli během návštěv farem velmi často. Všichni jsou přesvědčeni, že organické mango je jejich velkou šancí do budoucna. Bez příjmů z Fair Trade by však byl proces přechodu na bio pěstování v podstatě nemožný. Odměnou pro příznivce Fair Trade je naděje, že jejich oblíbené mango produkty budou mít současně i bio kvalitu.


Zdroj: ÚZPI, 1. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:10