Agris.cz - agrární portál

SOCR: Z poklesu cen mléka profitovali jeho zpracovatelé

2. 3. 2010 | ČTK

Z výrazného poklesu cen mléka, který mnohé tuzemské farmáře přivedl do existenčních potíží, neprofitovali obchodníci, ale zpracovatelé mléka. ČTK to dnes sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Reagoval tak na zveřejněné výsledky kontrol Finančního ředitelství pro Hlavní město Prahu, podle kterých obchodní řetězce neporušovaly od ledna 2007 do konce května 2009 při prodeji mléčných výrobků zákon o cenách jejich prodejem za podnákladové ceny.

"Ze statistik vycházejících z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že hlavní profit z poklesu cen mléka v minulých dvou letech neměly obchodní řetězce, jak konec konců uvádí zpráva o kontrole provedené MF, ale naopak zpracovatelé mléka," prohlásil Juračka, podle kterého to byl právě maloobchod, který v době mléčné a ekonomické krize dobrovolně snižoval své zisky a marže.

Kontroly MF byly provedeny zpětně poté, co ministerstvo obdrželo podnět upozorňující na možné porušování zákona. Na stejný problém spojený s absencí kontrol řetězců loni upozornili v petici zemědělci z Liberecka. Zemědělcům vadí loňský propad cen mléka i to, že řetězce diktují dodavatelům podmínky, které jsou pro ně nevýhodné. Často musejí prodávat výrobky pod cenou, pokud si chtějí smlouvy se supermarkety udržet.

Průměrné ceny výrobců mléka se v roce 2009 meziročně propadly o 29,3 procenta. Maloobchod ale podle Juračky není a nebyl přímým odběratelem zemědělské suroviny k dalšímu zpracování a nemůže tedy přímo působit na výkupní ceny syrového mléka, které jsou předmětem smluvních vztahů mezi zemědělci a výrobci potravin.

Po své listopadové novele zákon o cenách již uplatňování podnákladových cen nepostihuje, od února je však zakazuje nový zákon o významné tržní síle. Podle tohoto zákona obchodním řetězcům od února hrozí za její zneužití pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

"Obchodníci tak nemohou ze zákona nutit zemědělce k prodejům mléka pod výrobními náklady, což nemohli fakticky ani před platností zákona, nicméně v současné době je tento požadavek navíc speciálně ukotven v tuzemské legislativě," podotkl Juračka.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:27