Agris.cz - agrární portál

Značku kvality Klasa získalo za šest let 1323 výrobků a 227 firem

2. 3. 2010 | ČTK

Národní značku kvality Klasa získalo za šest let její existence již 1323 výrobků od 227 firem. Na zahájení potravinářských veletrhů Salima to dnes v Brně řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Zatím poslední certifikáty za 32 potravin převezme 12 výrobců na veletrzích ve středu. Na Salimě hodlá ministerstvo představit také novou marketingovou značku Regionální potravina, která by měla zájem o tuzemské potraviny ještě zvýšit.

O programu, který by sjednocoval pravidla pro výběr a označování kvalitních regionálních potravin podobně, jak je to u celorepublikové Klasy, hovoří potravináři i zemědělci již delší dobu. Regionální výrobce dosud oceňují jednotlivé kraje nebo krajské pobočky Agrární komory. Na jihu Moravy se například uděluje ocenění Zlatá chuť, ve Zlínském kraji zase Perla Zlínska. O konkrétní podobě i plánovaném termínu zahájení projektu Regionální potravina bude Šebesta hovořit na odpoledním tiskovém brífinku.

Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.

Potravinářské veletrhy Salima začaly na brněnském výstavišti dnes a potrvají do pátku 5. března. Stejně jako před dvěma lety se souběžně konají také veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK, veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování Inteco a vinařský veletrh Vinex. Letos poprvé se ve stejném termínu koná také veletrh obalů Embax. Na pětici akcí se představí 929 firem z 26 zemí.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:04