Agris.cz - agrární portál

Středočeští veterináři měli loni víc podnětů ke kontrolám

3. 3. 2010 | ČTK

Inspektoři krajské veterinární správy loni prošetřovali 255 podnětů na porušování předpisů v chovech ve Středočeském kraji. Proti roku 2008 to byl nárůst zhruba o 25 případů. Většina z nich ale byla neoprávněných, řekl dnes novinářům ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař.

Přibývá podle něj případů, kdy se řeší pochybení v chovech s větším počtem zvířat. Týká se to zejména takzvaných zájmových chovů, tedy koní a psů. Inspektoři například prošetřovali nesprávné zacházejí se psy na Kladensku a Kutnohorsku. "Problémem pak v těchto případech je umístění zvířat, která inpektoři chovatelům odeberou. Útulky v kraji jsou přeplněné," poznamenal.

Nejvíce podnětů přišlo loni inspektorům z Benešovska, a to 41. Oprávněných z nich ale bylo jenom devět. Naopak na Kutnohorsku se ukázalo, že z 17 nahlášených případů chovatelé pochybili třináctkrát. Prohřešky většinou končí pokutami.

Inspektoři loni například vyšetřovali špatné podmínky chovu koní na Mělnicku. Majitelka měla 38 zvířat, která se volně pohybovala po pastvinách. U většiny z nich jí scházela evidence. Dostala za to pokutu 5000 korun. Podle veterinářů jsou často hříšníci ze sociálně slabších vrstev, pokuty jsou proto spíš výchovného rázu.

Letos podle veterinářů podnětů přibývá, což se zřejmě promítne i do celkového nárůstu roční statistiky. Přičítají to mimo jiné kruté zimě, kdy například chovatelé nedokážou kvůli mrazu na pastvinách zajistit zvířatům dostatečné napájení.

V únoru inspektoři vyjížděli za asistence policie k chovatelce koní na Kutnohorsko. "Tak dramatický případ nepamatuji," dodal Císař. Majitelka zanedbala péči o čtyři koně. Jeden z nich nakonec uhynul, zůstal ležet na dvorku, kde ho okusovali psi a kočky. Zbylá zvířata stála ve stáji na vysoké vrstvě výkalů, kde na ně padaly ze stropu cihly. Na jejich tělech byly neošetřené a hnisající rány. Kvůli porušení veterinárních předpisů hrozí chovatelce pokuta do 50.000 korun. Případem se začala zabývat i policie.

Zvířata byla ženě odebrána. Podle veterinářů ale takový zásah nebývá jednoduchý. Majitelé se většinou zvířat nechtějí vzdát. Na Kladensku například jeden z nich hodil na inspektory cihlu a kýbl s vodou.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:14