Agris.cz - agrární portál

V USA je kvůli mrazům na Floridě nedostatek čerstvých rajčat

4. 3. 2010 | ČTK

Restaurace a supermarkety ve Spojených státech se v těchto dnech potýkají s neobvyklým problémem - na trhu není dostatek čerstvých rajčat. Mohou za to výjimečně nízké zimní teploty na Floridě, které zničily 70 procent úrody této plodiny. Z oblasti přitom v tomto ročním období pochází většina čerstvých rajčat vypěstovaných na území Spojených států, napsal deník The Wall Street Journal (WSJ).

Řetězce rychlého občerstvení, jako například Wendy's, tak podle listu přestaly rajčata automaticky přidávat do sendvičů. Zákazníci je prý dostanou, jenom když si o ně řeknou obsluze. Jiný řetězec Subway sice rajčata nadále nabízí všem zákazníkům, nedostatková rajčata ale nahrazuje jinými odrůdami.

Kvůli špatné úrodě také výrazně vzrostla cena čerstvých rajčat. Zatímco loni se bedýnka rajčat prodávala za 6,45 dolaru, nyní stojí 30 dolarů, řekl deníku Reggie Brown z obchodní firmy Florida Tomato Growers Exchange.

Některé restaurace se prý nedávno dokonce dozvěděly, že budou za jednu bedýnku platit 45 dolarů. "Vlastně to ale je jedno, protože není co prodávat," podotkl Brown. Obchodník odhaduje, že dodávky nyní představují zhruba 30 procent běžného stavu.

Podle WSJ nicméně neúroda na Floridě nemá vliv na ceny produktů, které se z rajčat vyrábějí, jako jsou třeba kečupy anebo různé omáčky. Surovinou pro ně jsou totiž obvykle rajčata pěstovaná k dalšímu zpracování v Kalifornii, která mají jiné vlastnosti než ta floridská.

Již v dubnu by se ale situace měla vrátit do běžného stavu. Pěstitelé na jižní Floridě sklidí nová rajčata a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by jejich úrodu něco ohrožovalo. Podle WSJ je ale ohrožené postavení floridských zemědělců, již se kvůli špatné zimní úrodě obávají, že ztratí další část svého podílu na trhu ve prospěch mexické konkurence. Jen v uplynulých týdnech dodávky zeleniny, mezi kterou se ve Spojených státech kvůli rozsudku Nejvyššího soudu z roku 1893 počítají i rajčata, z Mexika meziročně vzrostly o polovinu.

Nezvykle nízké teploty na Floridě přitom v současné zimě nepoškodily jenom pěstitele rajčat, ale do značné míry zdecimovaly i úrodu citrusů. Jenom pomerančů by se například podle odhadů vlády mělo urodit zhruba o pětinu méně.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:54