Agris.cz - agrární portál

Méně masa na talíři

5. 3. 2010 | Haló noviny

Domácí trh s masem loni klesl důsledkem hospodářské krize zhruba o deset procent.

Dopady ekonomické recese na obor jsou tak nižší než například na strojírenský nebo textilní průmysl.

Zákazníci dávají stále více přednost levnějšímu zboží. Některé firmy i přes krizi zisk a výrobu zvýšily. »Meziroční propad maloobchodního trhu bude maximálně do deseti procent. Jsou i výrobci, kteří udrželi výkony z roku 2008, stojí to ale značné úsilí ve vymýšlení novinek. A to ani ne tak výrobních, ale spíše servisních a marketingových,« řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Jednou z firem, která si v loňském roce výrazně polepšila, byly Kostelecké uzeniny. Zatímco v roce 2008 vykázaly ztrátu 61 milionů korun, loňské hospodaření skončí v černých číslech. Přední tuzemský zpracovatel masa se od letošního ledna sloučil s Masem Planá, které rovněž patří do skupiny Agrofert.

»Krize zasáhla obor jen částečně. Spotřebitelé se přiklonili k nákupu levnějších výrobků. Celková spotřeba masa a uzenin ale nijak výrazně neklesla. Ani v letošním roce proto neočekáváme pokles výroby. Krize by se neměla projevit ani v zaměstnanosti,« řekl ředitel Kosteleckých uzenin Pavel Kváč. Pokles prodeje dražších produktů letos očekávají i generální ředitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík a generální ředitel firmy Krahulík - Masozávod Krahulčí Jan Kopečný.

Lepší meziroční výsledky vykázaly loni také Jatky Český Brod. »Objem výroby stoupl meziročně o osm procent na 120 tisíc prasat. Od července minulého roku jsme v porážkách na třetím místě v zemi,« řekl ředitel firmy Richard Hrdina. Podniku se podle něj daří konkurovat především dobrým servisem, ceny jsou v celém oboru srovnatelné.


Zdroj: Haló noviny, 5. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:55