Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná návrh na pomoc chovatelům krav ve výši 150 milionů

5. 3. 2010 | ČTK

Tuzemští producenti mléka by měli dostat mimořádnou pomoc kvůli krizi na trhu s mlékem ve výši zhruba 150 milionů korun. Předpokládá to návrh, který v pondělí projedná vláda. Peníze jsou součástí balíčku 300 milionů eur (zhruba 7,7 miliardy Kč), které na pomoc nízkými výkupními cenami v celé Evropě zasaženého oboru loni na podzim vyčlenila Evropská unie. Podpora má být v Česku vyplacena zhruba 2500 chovatelům krav, evidovaným v systému mléčných kvót, stojí v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Podle návrhu by peníze farmářům měly být uhrazeny nejpozději do 30. června letošního roku. Pouze v takovém případě jim totiž unie částku vyplatí. V případě, že by vláda nařízení včas neschválila, snížila by se konkurenceschopnost českých zemědělců oproti ostatním členským státům, které se rozhodnou dotace využít, uvádí v dokumentu ministerstvo zemědělství, předkladatel návrhu.

Výši podpory stanoví Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který agrární dotace v tuzemsku administruje a vyplácí, na základě množství mléka, které producent v období od loňského listopadu do konce prosince dodal mlékárnám či prodal přímo ze dvora, násobenou příslušným koeficientem. Průměrná výkupní cena mléka v ČR byla v loňském roce téměř o 30 procent nižší než v roce 2008 a nepokrývala ani náklady zemědělců na jeho produkci. Důsledkem je výrazný úbytek dojených krav, který ministerstvo odhaduje meziročně až na 30.000. Nízké ceny trápily farmáře v celé Evropě, přes jejich mírný růst se situace dosud výrazněji nezlepšila.

V případě, že kabinet nařízení v pondělí schválí, vstoupí v platnost k 1. dubnu. Do poloviny dubna se budou chovatelé moci u SZIF ucházet o pomoc. Výši sazby, dle které se bude dotace počítat, fond zveřejní nejpozději do 15. června.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 18:08