Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy loni včelaři odhalili 28 výskytů včelího moru

5. 3. 2010 | ČTK

Jihomoravští včelaři odhalili loni 28 výskytů včelího moru, téměř polovinu z nich na okrese Břeclav. Kromě již známých ohnisek nalezli šest nových také na Vyškovsku a Brnu-venkově. Nová ohniska každoročně odhalí plošný monitoring včelího moru, který financuje kraj. Letos tříletý projekt skončí, včelaři díky němu budou mít zmapovaný celý region, řekl dnes novinářům Josef Hanuška z jihomoravské organizace Českého svazu včelařů.

Za detekci výskytu moru kraj zaplatil přes 2,2 milionu korun, dalších 1,5 milionu letos vyčlenil na nákup nových úlů a podporu včelařských kroužků mládeže.

"Pravděpodobně i letos se v monitoringu několik případů výskytu moru objeví. Jakmile ale budeme vědět o všech ohniscích ve všech okresech, zaměříme se pouze na ně a plošný monitor už nebude třeba," řekl Hanuška.

Včelí mor je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly, u nehořlavých částí úlů a pomůcek se na dezinfekci používá silný roztok sava a louhu.

Včelstva se často nakazí právě z již použitých úlů, které včelaři nakupují například na Slovensku. Letošní dotace kraje jsou proto určeny především na nákup nových úlů. Minimální dotace se pohybuje od 3000 do 15.000 korun při spoluúčasti 40 procent. Z celkové alokované částky 1,15 milionu korun tak na nejnižší částku může dosáhnout až 383 včelařů. Dalších 350.000 korun kraj vyčlenil na podporu mládežnických kroužků, zde je kvůli větší dostupnosti dotací snížena spoluúčast na pět procent.

Podle předsedy Českého svazu včelařů Luďka Sojky v Česku nyní funguje kolem 140 včelařských kroužků při včelařských organizacích, základních školách, domech dětí nebo farnostech. Jeden kroužek navštěvuje průměrně deset dětí, v dospělosti se včelaření věnuje asi třetina z nich. Věkový průměr včelařů je v Česku 58,6 let. Podle Sojky je to velký problém, podobný či horší je ale stav i v mnoha dalších zemích Evropy.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:23