Krize dopadla i na pekaře, drtí je dovoz
8. 3. 2010 | Denik.cz
Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008. Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř.
Přestože hospodářská krize zasáhla obor méně než jiná odvětví, lidé raději nakupují levnější pečivo a mražené polotovary z dovozu.
Největším problémem byl pro pekaře v loňském roce prudký propad cen. „Nastartoval jej obchodní řetězec Lidl a následoval nelítostný souboj mezi řetězci, kde v honbě za rekordně nízkou cenou byly zbraní základní pekařské výrobky,“ řekl Týř.
Své tvrzení dokládá statistikou ČSÚ, podle níž výrobní cena kilogramu pšeničného pečiva od ledna do prosince klesla téměř o sedm korun na 26 korun. Spotřebitelská cena se snížila z 50 korun na necelých 34 korun. Podobně, i když ne tak výrazně, klesala také cena chleba, marže se tak snížila pekařům i obchodníkům.
Obchodní řetězce loni také dále zvyšovaly poplatky vybírané od svých dodavatelů a prodlužovaly doby splatnosti, přetrvával také dlouhodobý problém pekařů, jímž je zpětné vrácení neprodaného pečiva obchodníky zpět výrobcům. Stát prý na rozdíl například od Německa či Rakouska nebrání české zemědělce, mlynáře a pekaře před levnými dovozy ze zahraničí.
Dovážené zmrazené a znovu rozpékané výrobky přitom prý již tvoří více než deset procent tuzemských prodejů pečiva.
Zdroj: Denik.cz, 8. 3. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:12