Agris.cz - agrární portál

Zpracováním biomasy na topení si přivydělávají farmáři i strojaři

9. 3. 2010 | ČTK

Někteří zemědělci si začínají přivydělávat výrobou topiva - pelet z rostlinných zbytků. Podle ankety ČTK je k zavádění takové přidružené výroby v poslední době vedou hlavně nízké výkupní ceny u většiny rostlinné produkce a u mléka. Na tento trend vsadila žďárská strojírenská firma ProPelety, která vyvinula novou linku na výrobu pelet. Linka dokáže na drobné granule zpracovat slámu a další zbytky z obilí a řepky, i dřevěné piliny.

Pelety vznikají slisováním najemno rozsekané biomasy. Podle jednatele firmy Jana Havlíčka mají o něco lepší výhřevnost než hnědé uhlí, při jejich spalování zůstává méně popela. "Roční kapacita linky ve dvousměnném provozu je 2000 tun. To pro farmáře znamená příjem pěti až šesti milionů korun v cenách roku 2009," slibuje Havlíček. Dodal, že materiál potřebný pro takovou výrobu odpovídá polovině biomasy ze zemědělství v oblasti o poloměru pět až deset kilometrů.

Podle výrobce zatím takové zařízení pro střední zemědělce na trhu chybělo - dostupné jsou podle něj malé stroje nebo velké výrobní kapacity. Žďárská linka byla vyvinuta ve spolupráci se společností Axiom Tech.

"Výroba pelet je zřejmě pro zemědělce jeden z dalších možných zdrojů příjmů, ale bude to asi spíš pro úrodnější oblasti, kde není takové zatížení skotem," předpokládá ředitel žďárské agrární komory Václav Špaček. Farmáři na Žďársku potřebují dost slámy pro dobytek, zaoráváním rostlinných zbytků si vylepšují půdu. "Na druhé straně ceny paliv a energií asi nejsou konečné a budou ještě stoupat. Záleží na jednotlivých zemědělcích, jak si to spočítají," dodal.

Zemědělské obchodní družstvo Habry na Havlíčkobrodsku se výrobou pelet z rostlinných zbytků zabývá tři roky. První linku zprovoznilo s pomocí evropské dotace. Letos chce instalovat druhou linku, čímž by se produkce pelet zvýšila asi na dva kamiony týdně. "V současné době, za těchto nepříznivých výkupních cen u komodit, jako je obilí a mléko, to je cesta," zhodnotil přínos výroby pelet ředitel družstva Vlastimil Vondra.

Družstvo vyrábí pelety ze slámy, sena i z odpadu vznikajícího při pěstování travních semen. Peletami vytápí vlastní budovy, další díl produkce prodává - má dva velké odběratele. Kvůli rozšíření výroby bude družstvo možná na části pozemků pěstovat energetické plodiny nebo bude biomasu nakupovat.


Zdroj: ČTK, 9. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:30