Agris.cz - agrární portál

Výrobce pizzy propouští, výrobu přesouvá do Polska

10. 3. 2010 | Denik.cz

Bleskem z čistého nebe lze nazvat chystané ukončení provozu výroby mražené pizzy společnosti Dr. Oetker v provozovně v Moravských Budějovicích.

„Obdrželi jsme oficiální ohlášení společnosti, že hodlá k 31. květnu letošního roku ukončit výrobu a zavřít provozovnu v Moravských Budějovicích. Propustí tam 59 zaměstnanců,“ informoval ředitel třebíčského úřadu práce Vojtěch Vymětal.

„To je velmi smutné a velmi špatné. Dokud mají zahraniční firmy u nás daňové úlevy, tak to využijí. A jakmile jim skončí, jdou jinam. Mrzí mě to, že se naše republika k nim takto staví, protože to je nerovný boj na trhu. Žádné daňové prázdniny bych takovým firmám vůbec nedával,“ pohoršoval se starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka. Míra nezaměstnanosti se v moravskobudějovickém mikroregionu vyšplhala v únoru na povážlivých 16 procent.

Zkontaktovat vedení firmy Dr. Oetker se Deníku nepodařilo. „Generální ředitel zde bude až zítra,“ dozvěděl se včera Deník na sekretariátu firmy. V budějovické provozovně se nám k problému odmítli vyjádřit. Písemné stanovisko firmy komentoval opět ředitel třebíčského úřadu práce: „V dopise mimo jiné stojí, že na základě dlouhodobého poklesu využití kapacity ve výrobním závodě v Moravských Budějovicích a s tím spojené výrazně zhoršené efektivity a ekonomiky a nemožnosti naplnit výrobní kapacitu, rozhodlo vedení společnosti o ukončení výroby a jejím přesunu do sesterského závodu v Polsku, který disponuje dostatečnou volnou výrobní kapacitou.“

Společnost Dr. Oetker zaměstnává v současnosti v České republice přes 250 pracovníků. V Kladně má sídlo a výrobní závod na suché směsi, v Moravských Budějovicích vyrábí mraženou pizzu.

Nabídnou odstupné

Budoucím propuštěným pracovníkům společnost nabídne vyšší odstupné. „Firma v dopise uvedla, že nad rámec své povinnosti poskytne další mimořádné odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku těm zaměstnancům, kteří u ní byli zaměstnaní po dobu kratší než pět let. Těm, co byli u firmy déle než pět, vyplatí čtyřnásobek průměrného měsíčního platu,“ popsal Vojtěch Vymětal.

Odstupné budoucí nezaměstnané neuspokojí. Navíc při myšlence, že na jedno volné hlášené místo na Třebíčsku v únoru připadalo 61 zájemců o práci. „Třebíčsku zůstává smutná bronzová medaile v republikovém žebříčku v počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo,“ zmínil ředitel Vymětal. Situaci prý zlepší rozběh sezonních prací.

„Jsem zedník a na pracáku jsem přes zimu. Už se těším, až zima opadne, že příští měsíc nastoupím do práce,“ řekl Pavel Čabala z Třebíče, jehož Deník zastihl na úřadě práce.


Zdroj: Denik.cz, 10. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:01