Agris.cz - agrární portál

Za prodej zkažených potravin budou na Slovensku vyšší pokuty

10. 3. 2010 | ČTK

Obchodníkům na Slovensku budou za prodej zkažených potravin od května hrozit vyšší pokuty. Vyplývá to z novely zákona o potravinách, kterou dnes ve zrychleném čtení schválil slovenský parlament. Prodej nebaleného pečiva se ale nezpřísní až tak výrazně, jak navrhovalo tamní ministerstvo zemědělství.

Sankce se zvyšují kvůli výsledku nedávných kontrol, při nichž slovenská potravinářská inspekce odhalila v největších obchodních řetězcích na Slovensku nehygienické skladování potravin či přebalování masa s prošlou zárukou.

Nejvyšší pokuta, která bude obchodníkům hrozit při prvním porušení zákona, vzroste na 500.000 eur (asi 12,8 milionu Kč) ze současných zhruba 330.000 eur (asi 8,5 milionu Kč).

V případě opakovaného potvrzení nedostatků během jednoho roku se sankce bude moci zvýšit na dva miliony eur (asi 51,3 milionu Kč), zatímco dosud činila asi 1,7 milionu eur (zhruba 43,6 milionu Kč). V posledních letech kontroloři tak vysoké pokuty údajně neudělovali, nejvyšší postih dosahoval asi 33.000 eur (zhruba 847.000 Kč).

Z návrhu novely během schvalování vypadlo zpřísnění podmínek prodeje nebaleného pečiva, podle něhož by se tyto výrobky mohly prodávat jen za pultem. Obchodníci ale budou muset zákazníkům například zajistit igelitové rukavice a kleště na manipulaci s pečivem.

Prodejcům ale přibudou i další povinnosti. Potraviny, které obsahují méně než polovinu masa, budou muset být umístěné odděleně od ostatních masných výrobků. V blízkosti prodeje krájených potravin by zase měly být na viditelném místě zveřejněny informace o jejich složení.

Zpřísnění pokut za prodej zkažených potravin slovenské ministerstvo oznámilo po kontrolách v obchodních řetězcích. Obchody v noci údajně přebalovaly maso, které mělo po datu spotřeby, anebo je grilovaly a následně prodávaly. Nedostatky měly údajně i různé sklady, manipulační a chladící prostory či rampy.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:11