Agris.cz - agrární portál

AK: Zemědělci loni skončili s nejhorším výsledkem od vstupu do EU

11. 3. 2010 | ČTK

Tuzemští zemědělci dosáhli loni kladného výsledku hospodaření jen díky dřívější výplatě dotací než v minulých letech. Uvedl to na dnešním sněmu Agrární komory ČR její prezident Jan Veleba. Zisk zemědělců v uplynulém roce činil 3,17 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do EU. Předtím činil nejnižší zisk farmářů po vstupu do unie 6,83 miliardy Kč v roce 2006. Největší dopad na loňské hospodaření zemědělců mělo snížení farmářských cen.

České zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové. "Loňský zisk je mimo jiné výsledkem účetních operací. Pokud by podniky skončily v červených číslech, tak si uříznou financování bank. Rozhodují je nyní cash flow. Zde je potřeba říci, že příjmy zemědělců ze zemědělské činnosti loni meziročně klesly o 25 procent, podniky proto budou mít problémy zafinancovat například jarní práce," uvedl Veleba.

Ceny rostlinných komodit se loni podle prezidenta AK snížily o 32 procent, živočišných o 15 procent. Největší propady nastaly u obilovin o 41 procent, olejnin o 35 procent a mléka o 29 procent. "Ceny většiny rostlinných produktů loni neuhradily náklady na jejich výrobu. U hlavních živočišných produktů, mléka a masa, nenahradí ceny náklady již dlouhodobě a žádné dosavadní podpory nejsou schopny propady vyrovnat," uvedl Veleba.

Loňský rok označil jako hororový rok mléka. Jeho producenti podle Veleby dostávali loni za litr mléka o více než dvě koruny méně, než činily výrobní náklady. "Mléko se dostalo pod nekontrolovatelný tlak obchodních řetězců, kterým nikdy nejde o nic jiného než o okamžitý zisk. Stav dojnic se během roku dále snížil nejméně o deset procent. Výpadek v příjmech za mléko byl více než šest miliard korun," podotkl Veleba.

V uplynulém roce pokračoval podle něj také útlum chovu prasat. Tuzemští zemědělci jich loni chovali 2,1 milionu kusů, o zhruba deset procent méně než předloni. "V meziročním srovnání se ceny jatečních prasat snížily o deset procent a i přes snížení ceny základního komponentu v krmných směsích, to je obilovin, zůstal chov prasat ztrátový," řekl prezident AK.

Zemědělci budou na sněmu rozhodovat mimo jiné o svém dalším postupu při prosazování svých požadavků. Jednat by měli o případných protestech před supermarkety v zemi. Protesty by měly upozornit na podmínky, které obchodní řetězce určují dodavatelům, a na neutěšený stav oboru, k němuž podle AK přispěl svou politikou i stát. Veleba novinářům řekl, že podle jeho odhadů se v nejbližší době protesty konat nebudou.


Zdroj: ČTK, 11. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:11