Agris.cz - agrární portál

Mléčné krmné náhražky vykazují nedostatky

11. 3. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Chovatelé telat by měli věnovat pozornost celkovému složení, senzorickým vlastnostem MKN a homogenitě vzniklého nápoje, protože se stále znovu vyskytují problémy s jejich kvalitou.

Pokud telata krátce po změně nebo při zařazení nové šarže mléčné krmné náhražky (MKN) onemocní průjmem, měli by chovatelé velmi podrobně prozkoumat složení náhražky, protože podle zjištění odborníků z Vysoké školy veterinární v Hannoveru se stále znovu a znovu u těchto produktů vyskytují kvalitativní nedostatky.

Hlavními nedostatky jsou:

Příliš vysoký obsah NaCl: Obsah sodíku převyšující 6 až 10 g/kg MKN při konzumaci koncentrovaného mléčného nápoje u mláďat, která nemají zajištěn volný přístup k pitné vodě způsobuje zrychlené dýchání, výtok z nosu, slzení a poškození nervového systému. Vysoký obsah draslíku tyto symptomy ještě potencuje.

Příliš vysoký obsah síranů, především způsobený vyšším podílem mléčného prášku (částečně zbavený cukru). Maximální přípustná koncentrace je 0,4 g síranů/l mléčného nápoje při denní dávce odpovídající 10 % tělesné hmotnosti telete.

Nedostatky u zdrojů sacharidů s ohledem na jejich obsah, kvalitu a rozklad.

Nehomogenita výsledného mléčného nápoje: Po rozředění dochází k segregaci komponent, eventuálně k tvorbě sedimentu.

Směsi tuku vykazují zhoršenou rozpustnost, oxidativní změny tuků (žluknutí).

V případě, že vznikne podezření, že MKN není v pořádku, měl by chovatel přímo na farmě urychleně provést prvotní analýzu. Je nutné prověřit:

Senzorické vlastnosti: Jsou problémy s akceptovatelností MKN telaty? Přibližně jedna třetina problematických vzorků MKN vykazuje již na první pohled nedostatky ve vzhledu a vůni.

Deklarace: Pokud produkt obsahuje komponenty, které by eventuálně mohly vést ke zrychlené pasáži a ke špatné fermentaci ve střevním traktu.

Jak se MKN chová při rozmíchávání s vodou: Rozpouští se MKN při teplotě 39 až 41 oC snadno a homogenně? Dochází ve vzniklém roztoku relativně rychle k opětovné segregaci? Vytváří se na dně nádoby vrstva sedimentu?

Pro zlepšení klinických symptomů u telat po změně výrobní šarže MKN by měl chovatel odebrat vratný vzorek MKN a další vzorky by měl odeslat do laboratoře, aby mohl být přesně vysvětlen původ zdravotních problémů.

Milchaustauscher mit Mängeln

Top Agrar, 2010, č. 2. s, R 23


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 11. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:00