Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 3. 2010

12. 3. 2010 | Agris

Jíme málo ryb, namísto 17 kg ročně pouze necelých šest

Češi výrazně zaostávají v konzumaci ryb, kterých ročně ve srovnání s průměrem Evropské unie spořádají zhruba poloviční množství. Hlavní místo na jídelničku tuzemských domácností mají ryby mořské. Ještě hůře vyznívají české statistiky ve srovnání se světovou spotřebou i doporučením odborníků. Podle statistik na internetových stránkách ministerstva zemědělství se průměrná roční spotřeba ryb v Česku dlouhodobě pohybuje kolem šesti kilogramů na osobu a například v roce 2008 činila 5,5 kilogramu.

AK: Zemědělci loni skončili s nejhorším výsledkem od vstupu do EU

Tuzemští zemědělci dosáhli loni kladného výsledku hospodaření jen díky dřívější výplatě dotací než v minulých letech. Uvedl to na dnešním sněmu Agrární komory ČR její prezident Jan Veleba. Zisk zemědělců v uplynulém roce činil 3,17 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do EU. Předtím činil nejnižší zisk farmářů po vstupu do unie 6,83 miliardy Kč v roce 2006. Největší dopad na loňské hospodaření zemědělců mělo snížení farmářských cen. České zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

V České republice je již nejméně 90 automatů na mléko

V Česku je nejméně 90 automatů na mléko, dalších 40 zemědělské podniky instalují v následujících několika týdnech. Stále větší zájem agrárníci mají i o automaty s rozšířeným prodejem potravin souvisejících se zemědělskou produkcí. ČTK to řekl Tomáš Kořínek ze společnosti TOKO Rudice z Uherskohradišťska, která mléčné bary nabízí od listopadu loňského roku. O přímém prodeji mléka zemědělci začali více uvažovat na podzim minulého roku. Rozhodli se tak řešit trvale nízké výkupní ceny této komodity. Za litr tepelně nezpracovaného mléka z automatu inkasují nejčastěji 15 i více korun, tedy více než dvojnásobek toho, co by jim zaplatila mlékárna.

Němci přišli na chuť biopotravinám, mají s nimi celé supermarkety

Navzdory hospodářské krizi a vyšší ceně nedá stále více Němců dopustit na biopotraviny a nápoje. Produktů s tímto označením se v zemi prodává každý rok více a zcela běžně jsou v nabídce každého většího obchodu. Berlínští nadšenci do zdravé stravy mohou své nároky uspokojit i v údajně největším biosupermarketu v Evropě. LPG BioMarkt ve čtvrti Prenzlauer Berg ve východní části města nabízí na dvou podlažích přes 18.000 výrobků ekologického zemědělství. V biokvalitě je zde k dostání prakticky všechno, na co si člověk vzpomene - od biopiva přes biochleba až po biotlačenku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 12. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:13