Agris.cz - agrární portál

Čína předběhla USA co do množství dovezeného vína Bordeaux

12. 3. 2010 | ČTK

Čína se stala mimo Evropskou unii největším odběratelem francouzských vín oblasti Bordeaux, a to v době, kdy se vývoz této komodity propadl kvůli ekonomické krizi a kdy silné euro ji učinilo nedostupnou pro velkou část odběratelů ve Spojených státech a v Británii. Právě USA sesadila mezi dovozci na druhé místo.

Podle předsedy vinařského sdružení CIVB Bordeaux Alaina Vironneaua byl rok 2009 po prodejní stránce katastrofický. Export klesl co do objemu o 14 procent a hodnotově o 23 procent.

"Situace je těžká pro každého. Několika stovkám vinic hrozí zánik kvůli nedostatku peněz. Naše firmy, hlavně ty nejmenší, potřebují finanční podporu," svěřil se Vironneau agentuře Reuters.

Výrobci doufají, že úspěšný ročník 2009 kvalitou vína zaujme na mezinárodních veletrzích a akcích pro novináře, které se budou konat v nadcházejících týdnech.

Podle Vironneaua navíc zkušenosti z posledních tří měsíců naznačují, že se situace na vinařském trhu začíná zlehka zlepšovat a že se odvětví odpoutalo ode dna.

Vín oblasti Bordeaux se loni prodalo 661 milionů lahví, což představuje hodnotu 3,37 miliardy eur (86 miliard Kč). Francouzští spotřebitelé z toho nakoupili 68 procent vesměs v hypermarketech. Více než polovina vývozu, 56 procent, mířila do zbytku Evropské unie.

Čína odebrala 13,7 milionu litrů vína za 74 milionů eur, čímž překonala USA, kde se nakoupilo 11,6 milionu litrů. Američané ovšem kupovali v průměru dražší vína, protože hodnota dovozu Bordeaux se vyšplhala na 139 milionů eur. Třetí skončilo Japonsko, které se z hlediska objemu vyrovnalo USA. Čínu v hodnotě předčil i Hongkong, který sice k ní politicky patří, ale je veden jako samostatný trh. Město dovezlo 4,2 milionu litrů vína za 109 milionů eur.

"Růst Číny je nevyvratitelný. Očekáváme, že tento trh bude stoupat i co do hodnoty vína, jak se už stalo v Japonsku," podotkl obchodník ze skupiny Ginestet group Bertrand Carles.

Jeho společnost otevřela nedávno zastoupení i v Bombaji, protože očekává, že Indie půjde ve šlépějích Číny a Japonska. Carles vyjádřil naději, že se podaří také dobýt trhy jako Brazílie či některé africké země.

Oblast Bordeaux se na celosvětové výrobě vína podílí 2,5 procenta.


Zdroj: ČTK, 12. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:36