Agris.cz - agrární portál

Spotřeba čokolády ve světě

14. 3. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Podle průzkumu společnosti Mintel International Group Ltd stoupá celosvětová spotřeba čokolády bez ohledu na hospodářskou recesi. Čína zvýšila v r. 2009 proti předcházejícímu roku prodej čokoládových cukrovinek o 18 %, Ukrajina o 12 %, UK o 5,9 %, USA o 2,6 %, v Belgii o 3 % a v Argentině o 2 % (vysoké procento zvýšení spotřeby v některých zemích je způsobeno dosavadní nízkou úrovní spotřeby). Spotřeba stoupá od r. 2005 i v zemích, kde čokoláda není obvyklým zbožím. Ve Švýcarsku, kde je nejvyšší průměrná spotřeba čokolády na osobu však došlo ke snížení.

Roční spotřeba na osobu činí ve Švýcarsku 144 EUR, v Belgii 60,3 EUR, v USA 38,4 EUR ( 55 USD) a v UK 74,1 EUR.

Podle zprávy americké Národní asociace cukrovinkářského odvětví „Confectionery Industry Trend Report“ má čokoláda v tomto odvětví klíčový význam. Spotřebitelé stále častěji očekávají čokoládu i jako součást menu vedle pokrmů z z masa či ryb.

Podle údajů asociace švýcarských výrobců čokolády Chocosuisse klesly tržby z prodeje švýcarské čokolády v o 6,4 procenta na 1,7 mld, švýcarských franků. K horším výsledkům přispělo i teplé počasí a skutečnost, že spotřebitelé dávali přednost spíše levnějším čokoládám. Průměrná spotřeba na osobu byla ve Švýcarsku v r. 2009 11,7 kg, v r. 2008 12,4 kg

ČTK

V ČR vzrostla spotřeba čokolády v r. 2000 – 2007 asi o čtvrtinu. Přesto však průměrná spotřeba na osobu činila v r. 2007 jen 5,2 kg a v r. 2009 5,7 kg, což v rámci EU znamená průměr.

strategie.cz


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 14. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:23