Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 3. – 14.3.2010

15. 3. 2010 | Agris

Zoonóz v EU ubývá

Veterinární i humánní dozorové orgány Evropské unie systematicky sledují výskyt onemocnění přenosných ze zvířat na člověka, tj. zoonóz. (Zoonózy jsou infekce a nemoci, které jsou přirozeně přenosné přímo nebo nepřímo, například prostřednictvím kontaminovaných potravin, mezi zvířaty a lidmi. Závažnost těchto onemocnění člověka kolísá od mírných příznaků až po život ohrožující stavy). Situace se posledních pět let stále zlepšuje.

Porušili pravidla, dotace ale dostali. Rybáři získali od EU miliony eur

Nejméně 13,5 milionu eur (asi 343 milionů korun) vynaložila Evropská unie na dotace firmám, kterou jsou viněny z nelegálního rybolovu. Ukázala to studie, jejíž výsledky cituje server EUObserver. Podle šetření organizace Fishsubsidy.org zmiňovanou částku získalo v letech 1994 až 2006 celkem 36 majitelů lodí, kteří byli shledáni vinnými ve 42 případech porušení pravidel. Šetření trvalo devět měsíců, během nichž aktivisté porovnávali seznamy odsouzených se seznamy lidí, kteří dostávají rybolovné dotace z EU.

Usnesení XVIII. sněmu Agrární komory České republiky

Sněm svolalo představenstvo Agrární komory České republiky podle § 13 odstavce 7 zákona č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v platném znění. Agrární komora sdružuje podnikatele v zemědělství, lesnictví a potravinářství všech forem vlastnictví a způsobů podnikání. Členstvo Okresních agrárních komor obhospodařuje 1.709 tis. ha zemědělské půdy, počet členů v těchto komorách je 3.255 z toho je 2857 zemědělských organizací včetně 1602 soukromých zemědělců.

Farmáři s demonstracemi zatím vyčkají

Agrární komora se na svém zasedání rozhodla ještě dát státní administrativě měsíc až dva času, přesvědčil ji příslib od Úřadu pro hospodářskou soutěže, který se bude podněty zemědělců zabývat. Neférové chování obchodních řetězců k českým dodavatelům z řad zemědělců bylo hlavním motivem sněmu Agrární komory České republiky, jehož delegáti rokovali ve čtvrtek v Olomouci. Zástupci pardubického regionu přijeli na sněm s návrhem demonstrovat před hypermarkety a Úřadem pro hospodářskou soutěž. Sněm se však nakonec rozhodl s nátlakovými prostředky vyčkat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 15. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:56