Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: V Olomouckém kraji se meziročně zvýšily stavy drůbeže

15. 3. 2010 | ČTK

V Olomouckém kraji loni meziročně výrazně vzrostly stavy drůbeže. Zatímco předloni na konci roku zemědělské podniky z regionu chovaly asi 300.400 kusů drůbeže, loni ke stejnému datu to bylo téměř 570.000 kusů. V celém Česku loni naopak drůbeže ubylo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Zvýšení počtu chované drůbeže v Olomouckém kraji souvisí podle odborníků s tím, že v prvním pololetí loňského roku byl nadbytek obilí. Zemědělci měli problém ho prodat a nechali ho zkrmit drůbeží. Situace na trhu se podle vedení olomoucké Agrární komory nezlepšila ani po žních, kdy se propadly ceny obilí.

V uplynulém roce zvýšili počty chované drůbeže také zemědělci z Karlovarského, Královéhradeckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. V celém Česku ale drůbeže meziročně ubylo. Počet drůbeže se v zemi snížil o 1,4 procenta na 24 milionů kusů.

Největšími chovateli drůbeže byli na konci loňského roku farmáři ze středních Čech, kteří jí mají asi 4,9 milionu kusů, následují farmáři z Jihomoravského a Jihočeského kraje. Nejméně drůbeže naopak chovají zemědělské podniky z Libereckého kraje. Olomoucký kraj se loni na celorepublikovém počtu chované drůbeže podílel 2,4 procenta.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:45