Agris.cz - agrární portál

Kozák v Impulsu: Požadavky tvůrce loga Klasa jsou vážný problém

16. 3. 2010 | ČTK

Náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák považuje nařčení, že stát rozdává značku Klasa bez svolení tvůrce jejího loga - reklamní agentury Štrob Širc & Slovák - za vážný problém. Řekl to v pondělí v rádiu Impuls. Podle Kozáka koupilo ministerstvo zemědělství (MZe) značku v roce 2003 za 400.000 korun, nedokázal ale říct, zda smlouva je dostatečně ošetřena proti dalším požadavkům agentury.

Podle advokáta agentury Petra Mikyska resort zemědělství nikdy nedostal právo přidělovat logo dalším firmám. Mladá fronta Dnes (MfD) v sobotu informovala, že agentura Štrob Širc & Slovák rozeslala prostřednictvím své advokátní kanceláře všem potravinářům, jimž stát udělil právo logo na své výrobky dávat, výzvu, aby produkty s Klasou stáhli do dvou týdnů z pultů prodejen a zaplatili padesátitisícovou pokutu za bezdůvodné obohacení.

Pokud by uposlechlo všech 227 českých a moravských výrobců, kterým ministři zemědělství logo propůjčili, dorazilo by na účty reklamní agentury nejméně 66 milionů korun.

Podle Kozáka dostalo Mze upozornění na tento problém minulý týden, od té doby se jej snaží řešit. Tento týden ve středu budou o situaci jednat právníci agentury, MZe a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). MZe by se raději chtělo dohodnout mimosoudně, řekl Kozák rádiu.

Mediální zástupce značky Klasa, Crest Communications, v tiskové právě zaslané ČTK sdělil, že vlastníkem loga Klasa jakožto chráněné registrované ochranné známky je MZe. Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 SZIF. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.

MZe poskytlo zemědělskému intervenčnímu fondu nevýlučné právo používat známku Klasa na základě licenční smlouvy z roku 2004. Kombinovaná ochrana této známky byla zapsána Úřadem průmyslového vlastnictví 26. ledna 2005. Tato ochrana zahrnuje nejen slovní, ale i grafickou podobu loga. Žádná jiná firma či instituce tímto kombinovaným zápisem na Úřadu průmyslového vlastnictví nedisponuje a podle zákona žádný subjekt bez souhlasu vlastníka ochranné známky ji nemůže pro výrobky a služby užívat, uvedla dále společnosti Crest Communications.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:06