Agris.cz - agrární portál

Produkce českých mlékáren loni klesla o 3,25 procenta

17. 3. 2010 | ČTK

Tuzemské mlékárny loni nakoupily a zpracovaly 2,292 miliardy litrů mléka, o 3,25 procenta méně než v roce 2008. Zatímco výroba konzumního mléka či jogurtů meziročně vzrostla, produkce másla, tvarohů a sýrů se snížila. Vyplývá to z údajů, které v březnovém vydání časopisu Moderní obchod uvedl výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Vývoz syrového mléka na zpracování do zahraničních mlékáren vzrostl o čtyři procenta na 465 milionů kilogramů, naopak jeho dovoz se snížil na 50 milionů kilogramů. Téměř o třetinu meziročně spadla průměrná cena, za kterou mlékaři od zemědělců surovinu nakupovali. Zatímco v roce 2008 činil průměr 8,45 Kč, loni 6,14 koruny za litr. Meziročně se snížily také spotřebitelské ceny většiny mléčných výrobků.

Podle chovatelů krav činí náklady na produkci jednoho litru mléka osm a více korun. Kvůli dlouhodobě ztrátové výrobě proto někteří z nich omezují či likvidují svá stáda.

Konzumního mléka loni mlékaři vyrobili o 6,7 procenta více než o rok dříve. Jeho produkce přesáhla 641.000 litrů. Dominantní podíl trvanlivého mléka se mírně zvýšil na 83,5 procenta, podíl pasterovaného mléka klesl z 18 na 16,5 procenta.

Podle Němce je překvapivým výsledkem téměř padesátiprocentní nárůst produkce plnotučného mléka, naopak podíl odstředěného mléka na celkové výrobě konzumních mlék se snížil na 6,5 procenta.

Produkce jogurtů vzrostla o 13 procent na 152.436 tun. Převládaly jogurty ochucené, které představovaly téměř tři čtvrtiny výroby, podíl nízkotučných jogurtů se snížil na 6,8 procenta.

Mlékárny naopak vyprodukovaly meziročně téměř o šest procent méně másla, včetně pomazánkového a másla s rostlinným tukem. Jeho produkce loni dosáhla 45.776 tun, pokles nastal zejména u tradičního másla. Naopak pomazánkového másla bylo vyrobeno o pětinu více než o rok dříve. Nižší domácí produkci nahrazuje na pultech obchodů máslo ze zahraničí. "Dovoz se zvýšil o téměř 4500 tun, přičemž významnou položku v tom představuje dovoz másla v konzumním balení, a to především z Německa a Belgie," uvedl Němec.

O 3,5 procenta se meziročně snížila výroba tvarohů a tvarohových specialit. Produkce sýrů poklesla o 0,6 procenta na 98.085 tun. Téměř polovina z toho připadá na kategorii polotvrdých sýrů. Jen velmi mírně se snížila výroba tavených sýrů. V jejich konzumaci přesto patří Čechům dlouhodobě světové prvenství. Podle dřívějšího Němcova vyjádření je tato zvláštnost pozůstatkem minulého režimu, kdy byl výběr sýrů ostatních kategoriích oproti dnešku výrazně chudší.

Zahraniční obchod se sýry a tvarohy se dlouhodobě vyvíjí v neprospěch tuzemských výrobců. Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a je již téměř poloviční. Nejvíce se do země dováží v tuzemsku nejoblíbenější eidam. Toho bylo v loňském roce dovezeno téměř 24.000 tun, v naprosté většině z Německa a Polska.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:56