Agris.cz - agrární portál

Členské státy EU musí vrátit 346,5 mil.eur za chybné zemědělské dotace

17. 3. 2010 | iHNed.cz

Komise EU uvádí, že se chybné platby objevily v celé řadě oblastí od pěstování ovoce a zeleniny přes produkci suchého krmiva po nepřesné refundace za export.

Evropská unie požaduje od členských zemí, aby vrátily dohromady 346,5 milionu eur (8,8 miliardy Kč) ze zemědělských dotací, které dostaly za poslední dekádu neprávem. Přes třetinu z toho má vrátit Řecko, uvedla v úterý Evropská komise. Podle zprávy agentury AFP se požadavek České republiky netýká.

Po Řecku požaduje komise zpět 132,4 milionu eur kvůli přetrvávajícím nedostatkům ve výkazech o produkci bavlny, olivového oleje, ovoce a zeleniny. Komise chce peníze zpět od 20 z 27 členských států.

Mezi státy s nejvyššími nezaslouženými výhodami figuruje i Polsko, které musí vrátit 92 milionů eur. Následují Španělsko se 49 miliony eur a Británie s Nizozemskem po 18 milionech. Komise uvádí, že se chybné platby objevily v celé řadě oblastí od pěstování ovoce a zeleniny přes produkci suchého krmiva po chybné refundace za export.

Vracet mají prostředky také Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko i Francie a Německo. V seznamu figurují i Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Maďarsko, Portugalsko, Slovensko a Švédsko.

EU v posledních letech udělala v zemědělských subvencích značné škrty. Přesto tyto dotace tvoří kolem 40 procent celkového rozpočtu unie, tedy 55 miliard eur, napsaly agentury AP a AFP.

Image1.jpg

Zdroj: iHNed.cz, 17. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:28