Agris.cz - agrární portál

Historie Madety sahá až do začátku 20. století

18. 3. 2010 | ČTK

Vizitka společnosti Madeta:

Historie:

Základy firmy položili začátkem 20. století zemědělci z okolí Tábora, kteří založili Mlékárenské družstvo Táborské (MDT, odtud současný název). Po druhé světové válce byly mlékárenské podniky na jihu Čech postupně znárodněny a vznikly dva velké závody, Jihočeské mlékárny v Českých Budějovicích a Madeta v Táboře. V 60. letech byly nakonec sloučeny. V roce 1991 pak byla založena a. s. Jihočeské mlékárny, zařazená do kuponové privatizace. Ta v dubnu 2002 změnila jméno na Madeta a před čtyřmi lety zanikla, její jmění následně přešlo na firmu Madeta Group, která se nakonec přejmenovala na Madetu.

Závody:

Koncem 90. let společnost uzavřela závody v Humpolci, Blatné a Pacově. Nyní má pobočky v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Pelhřimově, Prachaticích a Řípci. Dlouhodobě napjatý je osud závodu ve Strakonicích, kde se vyrábí sušené mléko.

Postavení na trhu:

Madeta je největší mlékárenský podnik v České republice, denně zpracuje zhruba 1,1 milionu litrů, což je pětina celkové produkce v ČR. Přibližně polovinu mléka jí dodává Mlékařské a hospodářské družstvo Jih. Své zboží vyváží do 15 zemí světa. Majitelé:

Od prosince 2007 vlastní 95 procent akcií Madety společnost Faltha Investment S.A. z Britských Panenských ostrovů, předtím ji kontroloval Pyra Holdings Ltd. z kyperské Larnaky. Podle spekulací médií stojí za mlékárnou její generální ředitel Milan Teplý, který ale svou majetkovou účast nekomentuje.

Hospodářské výsledky:

V roce 2008 klesl čistý zisk Madety o 73 procent na 42,4 milionu korun, o šest procent se snížily i tržby, které předloni dosáhly 6,7 miliardy korun. Čísla za rok 2009 ještě nejsou k dispozici, podle dostupných údajů ale pokles tržeb pokračoval, Madeta kvůli vývoji omezila investice a peníze posílala jen do nutných provozních výdajů.

Spory o dodávky mléka:

- Nyní ohlášené omezení dodávek základní suroviny ze strany Mlékařského a hospodářského družstva Jih je jen jednou z epizod dlouhodobého obchodního sporu mezi oběma stranami. Družstvo dnes dodává mlékárně polovinu její denní spotřeby, ještě v roce 2002 to ale bylo zhruba 70 procent.

- Zájmy vedení Madety a mlékárenského družstva se dostaly do konfliktu i v otázce prodeje 36 procent akcií firmy, které původně vlastnil Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a jež mělo podle výsledků tendru původně koupit družstvo. Podíl ale nakonec v prosinci 2003 získaly Jihlavské mlékárny.

- Například v roce 2004 zkomplikovalo družstvo výrazně situaci Madety, když začalo vyvážet mléko do Německa, kde vyjednalo lepší výkupní cenu. Jihočeská mlékárna tehdy přišla o třetinu dodávek.

- Podobná situace se opakovala i na přelomu let 2007 a 2008, kdy Mlékařské a hospodářské družstvo Jih kvůli požadavku na vyšší výkupní cenu opakovaně pohrozilo výpovědí významné části dodávek. Nakonec se ale tehdy zemědělci s Madetou dohodli.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:11