Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy začaly jarní výlovy, zpozdila je dlouhá zima

18. 3. 2010 | ČTK

Rybníkářství Pohořelice dnes zahájilo sérii jarních výlovů tržních ryb. Kvůli nepříznivému počasí o několik dnů později, než původně očekávalo. Z rybníku Pod mlýnem nedaleko obce Sedlec u Mikulova vylovili rybáři zhruba 30 tun kaprů a tolstolobiků. Dlouhá a studená zima rybám obecně nesvědčí, výraznější úhyny ale zatím rybáři očekávají jen u Šumického rybníku. Už na podzim tam ryby napadala hejna kormoránů v počtu několika set kusů a vystresované ryby špatně zazimovaly, řekl dnes ČTK ředitel firmy Roman Osička.

S kvalitou dnes vylovených ryb jsou rybáři spokojeni. Na předvelikonočním trhu jich bude dostatek. "Ve výlovech budeme pokračovat i v dalších dnech. Do konce měsíce plánujeme výlov také na Strachotínském rybníku u Novomlýnských nádrží a Novém rybníku u Mikulova," řekl Osička. Jaké dopady měla letošní dlouhá zima na rybí populaci, bude podle něj zřejmé až za několik týdnů.

Každý výraznější pokles teploty v zimě přidělává rybářům práci. Musejí pravidelně kontrolovat přítok vody, která rybám přináší kyslík, a do ledů vysekávat otvory. Často také nasazují aerační techniku, která kyslík vhání přímo pod led.

Rybníkářství Pohořelice chová ryby téměř ve 140 rybnících o celkové výměře 1613 hektarů. Nejstarší vznikly v 15. století a většina z nich byla obnovena v 50. letech minulého století. Každoročně dodá na trh kolem 1400 tun ryb. Dalším významným jihomoravským chovatelem ryb je Rybářství Hodonín, které obhospodařuje kolem 100 rybníků o celkové výměře 540 hektarů a ročně vyloví kolem 500 tun ryb.

Jihomoravský kraj je s výměrou 14.800 hektarů vodních ploch na třetí pozici za kraji Jihočeským a Středočeským. Průměrná spotřeba ryb představuje v ČR přibližně pět kilogramů na obyvatele, ve světě je to 16 kilogramů.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:43