Agris.cz - agrární portál

Whiskey Tullamore je nejprodávanější v Česku

19. 3. 2010 | Denik.cz

Česká republika je největším trhem Tullamore Dew na světě, loni se jí prodalo přes 850 tisíc litrů.

Irská whiskey Tullamore Dew loni potvrdila pozici neprodávanější whisky na českém trhu. Krize se produktu nedotkla. Plzeňský Stock jako výhradní dovozce jej loni prodal 853.000 litrů, meziročně o 32 procent více. Byl to jeden z nejrychlejších nárůstů mezi lihovinami v ČR. Boom irské whiskey trvá čtvrtým rokem, ČR je největším trhem Tullamore Dew na světě. ČTK to řekl šéf největší české likérky Petr Pavlík.

"Jako v jedné z mála zemí světa není v Česku nejprodávanější značkou skotská whisky, ale právě irská, především díky Tullamore Dew," uvedl ředitel marketingu Tomáš Tarcala.

Letos v únoru proto Stock uvedl na trh jednosladovou whiskey, která doplnila etablovanou klasickou a dvanáctiletou Tullamore Dew. Firma se tak podílí na její celosvětové premiéře.

Češi mají rádi Irsko

Zatímco v 90. letech zažily boom skotské whisky a americké bourbony, nyní jsou nejdynamičtější kategorií dovážených lihovin irské whiskey. Podle šéfa prodeje Richarda Švédy je "tullamorka" oblíbeným pitím barů, klubů a hospod, rostou i prodeje v obchodě. Podle něj nejde o přechodnou módu. "Z našich výzkumů mimo jiné vyplynulo, že Češi mají rádi Irsko. Máme podobnou historii, jsme malými národy, jejichž osudy vždy ovlivňovali větší a silnější sousedé," dodal.

Důvodem vysoké poptávky po tomto nápoji je podle prezidenta Unie výrobců lihovin ČR Vladimíra Steinera častá a velmi příjemná televizní reklama, růst počtu irských pubů a také fakt, že Češi mají k Irsko s keltským obyvatelstvem rádi, protože se říká, že jsme také částečně Keltové. "Navíc Češi nejsou moc zvyklí na nakouřené rašelinové aroma skotské whisky, kdežto irské vůbec kouřové aroma nemají a pijí se nám příjemněji," dodal Steiner. Podle něj se v ČR velmi dobře prodává také irská whiskey Jameson, kterou dováží Becherovka. Čísla o celkových loňských dovozech whisky bude mít unie od celníků koncem dubna.

Stock Plzeň loni prodal téměř 1,7 milionu litrů dovozových lihovin, což byl meziroční nárůst o osm procent. Největší úspěch měla právě Tullamore Dew. Likérka loni zvýšila meziročně celkový prodej o pět procent na loňský rekord 27,99 milionu litrů lihovin.

Tullamore Dew poprvé namíchali v městečku Tullamore v roce 1829. Vyrábí se sušením naklíčeného ječmene horkým vzduchem, zatímco při výrobě skotské whisky se suší sladový ječmen nad hořící rašelinou. Prochází trojitou destilací a má jemnější chuť. Čerstvý destilát zraje většinou pět až osm let v dubových sudech, v nichž už před tím zrál bourbon nebo sherry. Nový Single Malt zraje jako jediný z irských whiskey (Irové nepoužívají slovo whisky) ve čtyřech sudech po bourbonu, sherry, madeirském a portském víně. Prvních nejméně deset let leží v sudech po bourbonu, pak tři až šest měsíců v sudech po portském a Madeiře; nakonec až 18 měsíců v sudech po sherry. Výsledkem je intenzivní aroma s dřevitými a květinovými tóny.


Zdroj: Denik.cz, 19. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 03:21