Agris.cz - agrární portál

Světový den vody

20. 3. 2010 | MZe ČR

Již po osmnácté se sešli odborníci na vodní hospodářství při příležitosti Světového dne vody. Na tomto tradičním setkání jsou vždy prodiskutována aktuální témata z oboru vodního hospodářství. Se světovým dnem vody jsou spojeny i vzdělávací aktivity.

Letošního setkání se zúčastnil i ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Vodní hospodářství je významným oborem, kterému na ministerstvu věnujeme velkou pozornost,“ řekl ministr Šebesta a dodal: „Aktuálním tématem je mimo tání sněhu zejména novela vodního zákona, kterou tento týden schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna.“ Jedná se o obsáhlou novelu, kterou si vyžádal vývoj ve vodním hospodářství a povinnosti dané členstvím ČR v EU. Novela přináší řadu změn, které snižují administrativní zátěž a náklady spojené s realizací vodního zákona ve státní správě pro podnikatele i občany.

Vzhledem k vysokým zásobám vody ve sněhu, MZe pečlivě sleduje jeho tání. Zprávy o situaci se zpracovávají na základě aktuálních údajů povodí a Českého hydrometeorologického ústavu. Trvale se porovnává množství vody ve sněhu s volným prostorem v nádržích tak, aby byla využita maximální možnost zachytit případnou povodňovou situaci. Aktualizované údaje o průtocích a vodních hladinách na významných vodních tocích i o srážkách jsou dostupné na Vodohospodářském informačním portálu VODA - www.voda.gov.cz

Ochrana před povodněmi je jednou z priorit resortu, o čemž svědčí objem připravených finančních prostředků. Pro období 2007 – 2013 činí více než 10 mld. Kč. Přičemž čerpání těchto prostředků uspokojivě pokračuje. „Nejen finanční prostředky, ale i legislativní kroky usnadňují budování ochrany před povodněmi, například loňská tzv. malá novela vodního zákona znamenala významný impuls pro tato opatření,“ uzavřel ministr Šebesta.

V rámci Světového dne vody pořádá ministerstvo zemědělství tradičně výtvarnou soutěž pro děti. Nejlepší díla s vodní tématikou jsou vždy na setkání vystavena. Spuštěn je interaktivní vzdělávací projekt pro děti s názvem „Putování vody“. Jeho cílem je představit dětem vodu jako jeden z nejcennějších přírodních zdrojů na naší planetě a zábavnou formou je vzdělávat v oblasti ochrany vod a udržitelného rozvoje ve využívání vodních zdrojů. Projekt běží na webových stránkách www.putovanivody.cz .

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 20. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:13