Agris.cz - agrární portál

Senát kvůli výkupním cenám mléka doporučil kontroly a postih

21. 3. 2010 | E15 on line

Senát kvůli petici proti nízkým výkupním cenám mléka doporučil ministerstvu financí a antimonopolnímu úřadu systematické kontroly v potravinářství. Ministerstvo by mělo vždy vyvodit nápravná opatření, pokud zjistí nedodržování platných zákonů.

Senát o tom dnes rozhodl po projednání petice, v níž zemědělci požadují dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Jinak podle farmářů hrozí v Česku likvidace výroby mléka a výrobků z něj.

Mlékárny podle autorů petice, kterou během měsíce podepsalo na 16.000 lidí, loni v rozporu se zákonem vykupovaly mléko od farmářů za průměrnou cenu kolem šesti korun za litr, přičemž výrobní náklady chovatelů dojnic převyšují osm korun. Pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka by měly novela zákona o cenách a zákon o významné tržní síle, které nabyly účinnosti 1. února.


Zdroj: E15 on line, 21. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:50