Agris.cz - agrární portál

Na severu Moravy přibývají automaty na mléko, Ostrava už má tři

22. 3. 2010 | ČTK

V Moravskoslezském kraji přibývají automaty na mléko. Zatímco loni na jaře jeho obyvatelé neměli žádnou možnost načepovat si čerstvé kravské mléko, v současné době to umožňuje 15 automatů. Například v Ostravě stojí už tři zařízení, dalších nejméně 15 by se mělo objevit v letošním roce, zjistila ČTK od jejich provozovatelů.

První dva automaty na plnotučné mléko se objevily loni v létě přímo u zemědělců na Frýdecko-Místecku. "Boom ale nastal až v letošním roce, kdy přibyly například všechny tři samostatné automaty v Ostravě," řekla ČTK Ivana Krčmářová z krajské veterinární správy. Na Frýdecko-Místecku se jejich počet rozrostl na devět, další dva automaty jsou v obcích na Bruntálsku a jeden v Havířově na Karvinsku.

První ostravský automat zprovoznili v únoru manželé Dudkovi před svou prodejnou potravin v Ostravě-Heřmanicích. Mléko odebírají od zemědělského podniku AGROZEA z Hlučína-Darkoviček na Opavsku. "Mléko z automatu si kupuje už 90 procent našich zákazníků. Spotřeba krabicového mléka sice klesla, ale prodáváme například více pečiva. Díky automatu prodejna zvýšila obrat o 20 procent," řekl ČTK Miroslav Dudek.

Podle něho lidé také oceňují, že si mohou ze syrového mléka obsahujícího živočišný tuk vyrábět kyšku, kefír, tvaroh či jogurt. "Dříve jsem pro čerstvé mléko musel jezdit přímo k zemědělcům. Teď si mohu kdykoli načepovat potřebné množství mléka s neodstředěnou smetanou a bez konzervantů," řekl ČTK nakupující Josef Dudek z Ostravy, který uvítal další dva automaty umístěné v Ostravě-Zábřehu a Moravské Ostravě.

Automaty před nákupními centry Avion Shopping Park a Futurum provozuje ostravská společnost MGT Group, která do nich letos investovala zhruba tři miliony korun. Zařízení nakupuje od společnosti TOKO z Rudic na Uherskohradišťsku, kterou na severu Moravy také zastupuje. Podle majitele MGT Group Zdeňka Poláška chce firma ještě letos umístit v Ostravě dalších deset automatů.

Podle něj se zatím v ostravských automatech prodá zhruba 500 litrů mléka denně, toto množství by se ale mělo časem zdvojnásobit. Půl litru mléka stojí desetikorunu, litr 15 Kč. Od zemědělců ho společnost vykupuje za devět korun. "Zemědělci jsou na tom bídně kvůli dosavadním nízkým výkupním cenám mléka. Nechceme, aby se mléko vylévalo do polí nebo se krávy prodávaly či zabíjely," řekl ČTK Polášek, který sám chová masný skot.

V automatech MGT Group se také prodává mléko z Darkoviček. Jeho denní produkce v podniku AGROZEA je zhruba 3600 litrů, do automatů směřuje už téměř třetina. "Výkupní cena mléka byla loni pouhých 6,50 Kč, přitom náklady jsou průměrně osm korun," řekl ČTK jednatel podniku Alois Fichna s tím, že dodávku mléka do automatů chce společnost ještě zvýšit.

Jen v Ostravě by se tak mělo letos kromě deseti automatů firmy MGT Group objevit nejméně dalších šest automatů provozovaných manžely Dudkovými. "Do konce března to budou tři automaty. Ještě se rozhodujeme, kde je umístíme, abychom se s MGT nepotkávali. Uvažujeme o Hrabůvce, Porubě a samotném centru města," naznačil Dudek. Mimo Ostravu chce začátkem dubna zprovoznit automat také v Hlučíně na Opavsku. Konkurenční MGT Group má v plánu rozmístit automaty také na Frýdecko-Místecku.

Veterinární správa začíná v současné době kontrolovat mikrobiologickou kvalitu mléka z automatů po celé republice. Podle Krčmářové už moravskoslezští veterináři dříve provedli několik kontrol a neobjevili žádné nedostatky. "Syrové mléko z automatů je ale nutné převařit. Maso také nejíte syrové. Až tepelná úprava zajišťuje úplnou likvidaci patogenních organizmů," upozornila Krčmářová.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:53