Agris.cz - agrární portál

Stav masného skotu je v USA nejnižší od března 2003

22. 3. 2010 | ČTK

Stavy masného skotu ve Spojených státech jsou podle posledních statistik amerického ministerstva zemědělství nejnižší za sedm let. Potvrdily se tak předpovědi obchodníků a cena hovězího je kvůli tomu nejvyšší od roku 2008.

Stav hovězího žíru, skotu ve výkrmu, klesal proto, že producenti již dva roky přicházejí o peníze. Ztráty jim nejprve způsobily vysoké ceny krmiva a později i hospodářská recese, která srazila dolů ceny hovězího. Úbytek zvířat a rostoucí ceny hovězího opět zvýšily ceny skotu a farmářům se vrací rentabilita. Ministerstvo uvedlo, že množství skotu ve výkrmu kleslo k 1. březnu na 10,86 milionu hlav. Meziročně je to méně o tři procenta a údaj představuje nejnižší stav od března 2003.

Zpráva také uvedla, že za únor ve výkrmu přibylo 1,665 milionu zvířat, což je meziroční pokles zhruba o procento. Na trh šlo téměř 1,72 milionu zvířat, meziročně o dvě procenta více.

"Žádné překvapení. Pozitivní zpráva nepřišla," reagoval jeden z obchodníků. Analytici poznamenávají jednu věc, a to pětiprocentní únorový nárůst počtu naskladněných zvířat v těžké váze. To teď ovlivní obchodování s termínovými kontrakty skotu na burze v Chicagu, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:18