Agris.cz - agrární portál

Dotace pěstitelům chmele a lnu budou odděleny od produkce

22. 3. 2010 | ČTK

Dotace pěstitelům chmele a lnu budou od letošního roku nezávislé na jejich aktuální produkci. Nařízení, které je reakcí na nedávno uskutečněnou prověrku společné unijní zemědělské politiky, jejíž součástí je i postupné oddělování plateb od výroby, dnes schválila vláda. Pěstitelé těchto plodin budou do budoucna dotováni v rámci jednotné platby na zemědělskou půdu, jako producenti jiných zemědělských komodit.

Kvůli ztrátovosti pěstování lnu klesla v ČR výměra ploch s touto v tuzemsku dříve tradiční plodinou od roku 2005 téměř třicetkrát na loňských 148 hektarů. Dotace pro pěstitele lnu byly před vstupem země do unie stanovené na výměru 6000 hektarů, čerpat však lze pouze na skutečně osetou plochu. V současnosti tak výrazně nejsou dočerpávány. Proto je dle ministerstva zemědělství účelnější o peníze navýšit celou obálku plateb na zemědělskou půdu, což umožní plné využití peněz v rámci resortu.

Stejně tak přestává být závislá na momentální rozloze chmelnic výše doplňkových plateb pěstitelům. Státy EU se během prověrky společné zemědělské politiky dohodly, že v nových členských zemích nebude počínaje letoškem možné poskytovat platbu na chmel ve formě vázané na produkci. Dotace zůstane zachována na základě historických referenčních údajů, které nemají žádnou vazbu na aktuální produkci. Vázané na produkci zůstanou jen dotace chovatelům krav bez tržní produkce mléka a ovcí a koz.

Stejně tak jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU až po roce 2004, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU méně prostředků než farmáři v původních členských státech. Jejich úrovni se mohou přiblížit díky národním dorovnávacím platbám. Nespravedlivé dotační podmínky by se měly vyrovnat po roce 2013, zemědělci však upozorňují, že některé staré členské státy EU se pokusí přechodné období prodloužit.

Podle pravidel Evropské unie by stát mohl letos na dorovnávacích platbách zemědělcům vyplatit zhruba sedm miliard korun. Nynější stav národního rozpočtu to však neumožňuje. Aktuálně jsou za tímto účelem vyčleněny tři miliardy korun. O další 1,5 miliardy by částka mohla vzrůst, pokud projde Senátem a prezident následně podepíše návrh na uvolnění částky z prostředků Pozemkového fondu ČR. Sněmovna návrh přijala minulý týden.

Na základní farmářskou dotaci přímou platbu vyplácenou na hektar zemědělské půdy (SAPS), má v Česku letos z unijních prostředků směřovat více než 17 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:03