Agris.cz - agrární portál

Dlouhá zima trochu opozdila jarní výlovy jihočeských rybníků

23. 3. 2010 | ČTK

Dlouhá zima zhruba o dva týdny oddálila jarní výlovy jihočeských rybníků, na mnoha z nich je led ještě nyní. Při teplém počasí by do konce týdne měly být všechny vodní plochy bez ledové pokrývky. S jarními výlovy začnou rybáři podle zjištění ČTK už tento týden.

Blatenská ryba hospodařící na téměř 1600 hektarech vodní plochy počítá s výlovem téměř 200 tun tržních i násadových ryb. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Podle zootechnika společnosti Blatenská Ryba Karla Nusla oddálila zima výlovy o deset dnů až dva týdny, problémy to však nezpůsobí.

Je možné, že kvůli dlouhé zimě uhynulo více ryb než obvykle, zjistí to, až led úplně roztaje a při výlovech. Uhynout mohly kvůli tomu, že na ledu byla sněhová pokrývka, kvůli níž byla ve vodě tma a ryby měly málo kyslíku, řekl Nusl. Na druhou stranu byly ryby díky zamrzlé hladině ušetřeny útoků kormoránů. Tito ptáci se sice drží na tekoucích vodách, ale po rozmrznutí ledu se přesouvají na rybníky, kde působí milionové škody.

Rybářství Třeboň počítá s tím, že rybníky na jaře vydají asi 150 tun tržních ryb, řekl ČTK předseda představenstva Josef Malecha. Většina z nich půjde na export, protože Češi nejsou zatím moc zvyklí kupovat na Velikonoce rybu. Kromě ryb na prodej rybáři vyloví i mladé ryby. Přesunou je do hlavních rybníků, kde budou tvořit základ pro další sezony. Firma je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě, spravuje zhruba 7426 hektarů rybníků, ročně vyprodukuje zhruba 3000 tun ryb.

Už dnes začali s výlovy rybáři společnosti Lesy a rybníky České Budějovice. Sloveno by měli mít asi za jeden a půl týdne, uvedl vedoucí rybničního hospodářství Pavel Oberreiter. Předpokládá, že by měli vylovit stejně jako loni asi deset tun ryb. Většinu prodají v Česku, část jako násadu do sportovních revírů, menší část je určena na přímý prodej. "Odbyt na Velikonoce je proti Vánocům zanedbatelný. Na Vánoce prodáme v Českých Budějovicích kolem 200 metráků kapra, na Velikonoce asi deset," doplnil. Společnost se stará o 61 rybníků o ploše 796 hektarů.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:17