Agris.cz - agrární portál

Trvale udržitelný rozvoj živočišné výroby

24. 3. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Nizozemské ministerstvo zemědělství si vytýčilo za cíl do roku 2023 dosáhnout 100 % trvale udržitelnou živočišnou výrobu. K tomuto obsažnému cíli by měl přispět také projekt s názvem „Cow Power Project“. Ve spolupráci s mléčnými farmami, obchodními organizacemi, průmyslovými podniky a politickými reprezentacemi vyvíjí Animal Science Group Wageningen modely čtyř zcela nových systémů chovu dojnic.

Mezi jednotlivými zemědělskými podniky přirozeně existují velké rozdíly a to nejenom v ekonomických podmínkách, ale i přesto nejsou modely jen fantazií. „Máme vypracovaný seznam požadavků, které jsou postupnými prvky na cestě k trvale udržitelné produkci“, uvedla Maarten Vrolijk, expertka z Univerzity ve Wageningenu. „Tak můžeme kombinovat nejrůznější opatření vedoucí k dosažení cíle trvalé udržitelnosti živočišné výroby v co možná nejkratším možném termínu. Prvními výsledky projektu bylo navázání vzájemné spolupráce mezi 20 chovateli dojnic a vědci, kteří pracují na rychlé implementaci prvních částí systému do praxe. „Jedná se např. o separaci exkrementů a výkalů, protože zde chybějí dosud technická řešení“, uvedla Vrolijk.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 24. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:45