Agris.cz - agrární portál

Francie loni vyvezla méně sýrů

24. 3. 2010 | ČTK

Sýrařská velmoc Francie loni vyvezla o 1,7 procenta méně sýrů než předloni a její příjmy za ně ze zahraničí klesly proti předloňsku o 4,8 procenta. Vyvezeno jich loni bylo 591.121 tun a Francie za ně dostala 2,5 miliardy eur. Na vývoz šlo 30 procent francouzské produkce. S odvoláním na sdružení výrobců to oznámila agentura AFP. Výrobci ale podle ní vidí příznaky zlepšení v sektoru nejkvalitnějších sýrů.

Za hlavní příčiny poklesu agentura označila ztrátu konkurenceschopnosti kvůli vyšším cenám mléka než v jiných producentských zemích. Ceny mléka jsou podle ní ve Francii o 9,5 procenta vyšší než v Nizozemsku a o 15 procent vyšší než v Německu.

Francouzští výrobci proto měli potíže zvlášť s odbytem sýrů, na něž je potřeba velké množství mléka, jako jsou například ementál nebo tavené sýry typu Veselé krávy. Vývoz ementálu klesl o 10 procent, vývoz tavených sýrů o 13,5 procenta.

V choulostivé situaci je gruyere, kterému hrozí, že mu Evropská komise nepřidělí visačku chráněného původu, což by otevřelo pole pro švýcarský gruyere. Rozhodnutí má padnout v příštích měsících.

Velká většina francouzského vývozu sýrů (86 procent) směřovala loni do zemí Evropské unie. Jejich největšími dovozci byly Německo, Belgie, Španělsko, Británie, Itálie a Nizozemsko. Mimo EU byly hlavním trhem Spojené státy, Švýcarsko a Japonsko.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:54