Agris.cz - agrární portál

Odborníci: Zemědělství by pomohla státní banka a sloučení komor

24. 3. 2010 | ČTK

Za současný stav českého zemědělství mohou špatné podmínky vyjednané při vstupu země do EU, nižší přímé dotace z evropských fondů a nízká prestiž resortu ve vládě i mezi veřejností. Zaznělo to dnes na přednáškách na konferenci úspěšných zemědělců na veletrhu Techagro v Brně. Situaci v zemi by podle nich kromě narovnání dotací zlepšilo například založení státní banky, jež by zajišťovala veškeré finanční toky mezi zemědělci a státem, nebo sjednocení desítek agrárních svazů a komor do jednotné organizace.

Cílem konference bylo nalézt možné cesty ze současné krize v českém zemědělství. Podle Zdeňka Jandejska z holdingu Rabbit Trhový Štěpánov by pomohlo právě založení komerční banky ve vlastnictví státu, přes kterou by šly všechny toky peněz mezi státem a podniky. "Za každou transakci se platí soukromým bankám poplatky. Jen na nich a také na části úroků z poskytnutých dotací by se ročně ušetřily miliardy korun," řekl Jandejsek. Efektivitu by podle něj zvýšilo i sjednocení desítek agrárních organizací do jediné, která by zastupovala celý obor.

Největší pozornost vzbudil výstup Andreje Babiše z Agrofert Holdingu. Za největší problém označil personální obsazení ministerstva zemědělství a dozorčích orgánů v potravinářství a zemědělství. "Situace se nezlepší, pokud nebudou ve vedeních komor, inspekcí nebo třeba veterinární správy silné osobnosti, které budou využívat možnosti, které jim dávají zákony. Týká se to například dovozů nekvalitních potravin z Polska," řekl Babiš.

Soukromý zemědělec Milan Basík ze Zárybničné Lhoty u Tábora považuje za největší hrozbu prodej půdy zahraničním firmám a dále schválení prodeje státní půdy soukromníkům. Společně se Zdeňkem Koubkem, předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, se obává dalšího úbytku zemědělského půdního fondu. "Současná výměra je 4,25 milionu hektarů, což je 54 procent rozlohy státu. Ročně se snižuje o 5000 hektarů, převážně v úrodných příměstských aglomeracích.

Za povolení prodeje státní půdy v minulosti u zákonodárců několikrát neúspěšně lobboval právě Babiš. Dnes vysvětloval, že mu šlo především o úsporu zemědělců v nákladech za pronájem půdy. "Chtěl jsem, aby ti, co si půdu pronajímají, ji mohli koupit. Klidně i se závazkem, že pokud na ní zemědělská výroba skončí, půda se vrátí státu," řekl Babiš.

Koubek požaduje, aby stát prodloužil přechodné období, ve kterém je zakázáno prodávat půdu zahraničním firmám a které v Česku vyprší příští rok, až do doby, kdy se vyrovnají rozdíly v přímých dotacích mezi novými a starými zeměmi EU. Podle Jandejska navíc v EU chybí ucelená analýza dotací v jednotlivých zemí, a to jak ze státního, tak evropského rozpočtu. "Její vytvoření je velmi obtížné, řada států totiž podpory vyplácí často skrytě. Ty analýzy je ale potřeba vytvořit, abychom zjistili, ve kterých oblastech je možné konkurovat a za jakých podmínek," dodal Jandejsek.

Podle zemědělců by se také měly zpřísnit kontroly potravin dovážených do ČR ze zahraničí, kde platí často benevolentnější hygienické a právní předpisy. Více peněz by se mělo investovat také do marketingu a reklamy na tuzemské potraviny.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 07:13