Agris.cz - agrární portál

Pokles produkce rybí moučky

24. 3. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Světová produkce rybí moučky poklesne v období rybářské sezóny 2009/10 na historické minimum. Hlavním důvodem je zemětřesení v Chile, při kterém byl zničen významný podíl výrobní infrastruktury. Chile je hned za Peru druhým nejvýznamnějším dodavatelem rybí moučky. Chilská produkce v období 2008/09 činila podle odhadů Oil World (nezávislá společnost specializující se na prognózy světové nabídky, poptávky a cen olejnin a olejů) téměř 700 000 tun, což představovalo 12 % světové nabídky. V průběhu stávající sezóny by mohlo Chile podle prognóz dosáhnout poloviční produkce. Zemětřesení na konci února společně s tsunami podle údajů Oil World zničilo továrny na výrobu rybí moučky ve třech nejvýznamnějších produkčních centrech (Talcahuano, San Vincente a Coronel) a také potřebnou infrastrukturu v přístavech.

Také ze strany největšího dodavatele rybí moučky na světový trh Peru by podle prognózy Oil World měla v sezóně 2009/10 poklesnout nabídka oproti srovnatelnému období roku předchozího, proto budou dovozy této komodity z Jižní Ameriky omezeny. Nejdůležitějším odběratelem v globálním měřítku je Čína, kde je rybí moučka používána v krmných dávkách prasat a také v chovu garnátů. Důležitým odběratelem rybí moučky je i Evropská unie. Podle odhadů Oil World bude pravděpodobně nutné rybí moučku v krmivech pro prasata nahradit sójovým šrotem.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 24. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:11