Agris.cz - agrární portál

LČR: Těžba ve státních lesích v příštím roce je ohrožena

24. 3. 2010 | ČTK

Podniku Lesy ČR stále hrozí, že od 1. ledna příštího roku nebude mít zajištěnu těžbu v jím spravovaných lesích. ČTK to dnes řekl generální ředitel státního podniku, který se stará asi o polovinu lesů v zemi, Svatopluk Sýkora. Antimonopolní úřad koncem února pozastavil obří tendr na prodej dřeva a lesnické práce v hodnotě téměř 16 miliard korun. Sýkora se domnívá, že kvůli vzniklé prodlevě nelze v termínu dokončit soutěž a zahájit lesnické práce. LČR budou muset situaci řešit nejspíše dalším, tentokrát krátkodobým tendrem.

Dokončit tendr v původně stanovený termín by bylo možné jedině v případě, že během správního řízení budou striktně dodrženy veškeré zákonné lhůty. "Vzhledem k tomu, jak to ve finále funguje skutečně, jsem přesvědčen, že už v této chvíli se do konce roku odsoutěžit a zároveň předat jednotky k práci nestíhá," uvedl Sýkora.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr pozastavil hlavně kvůli kritériím, jimiž chtěly Lesy ČR zúžit počet uchazečů o zakázku. ÚOHS má nyní šedesátidenní lhůtu na vydání svého verdiktu. Tím již padl původní termín LČR pro podání přihlášek do tendru 12. března. Úřad může správní řízení zastavit, ale také konstatovat porušení zákona a udělit i pokutu.

Vzhledem k tomu, že prodloužit stávající smlouvy s lesnickými firmami ze zákona podle Sýkory nelze, nechal si státní podnik vypracovat právní analýzu, jaké možnosti k řešení situace má. Podle Sýkory by komplikace mohla být řešena například formou krátkodobých tendrů, například na půl roku. Tendr dlouhodobě kritizují lesnické organizace, někteří politici i ekologové. Kritici tendru nejčastěji tvrdí, že kontrolu nad obchodem se dřevem od roku 2011 údajně získá jen několik největších hráčů na lesnickém trhu, což může mít katastrofální dopad na malé domácí zpracovatele v regionech. LČR kritiku odmítají a za tendrem si stojí.

"My chceme, aby výběrové řízení proběhlo, aby od ledna lesníci měli práci a zpracovatelé surovinu," řekl dnes na semináři k problematice tendrů na půdě úřadu vlády předseda Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) Ivo Klimša.

Zopakoval však již dříve prezentovaný požadavek konfederace, aby bylo zachováno předkupní právo státu na odkup části dřeva, což by zabránilo možnému vývozu veškeré hmoty zahraničními firmami mimo republiku. Navíc podle Klimšy nejsou dostatečně známy podmínky druhého kola tendru. Tento fakt během svých vystoupení na semináři dnes kritizovalo více řečníků.

Podporu LČR dnes zopakoval ministr zemědělství Jakub Šebesta, jehož úřad je zřizovatelem podniku. Ministr je zastáncem dokončení tendrů i v případě, že se zpozdí. Riziko, že lesní práce na základě jejich výsledků nezačnou v původně plánovaném termínu je podle Šebesty veliké. Harmonogram tendru byl nastaven tak, aby smlouvy s vítězi mohly být podepsány před koncem roku 2010. Současné smlouvy s firmami na těžbu a prodej dřeva končí nejpozději k letošnímu 31. prosinci.

Přes dlouhodobé odmítání kritiky nicméně v únoru podnik změnil pravidla pro prodej vytěženého dřeva. Původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové tendrů, změnil tak, že desetinu dřeva budou muset vítězové prodat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. To však kritiky neuspokojilo. Dosud, podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, si těžaři prodávali jen polovinu dřeva. Druhou polovinu si prodaly samy Lesy ČR.

Zakázka je také na rozdíl od minulých tendrů dvoukolová. Zájemci budou muset nejprve splnit kvalifikační kritéria. Až pak budou moci podat nabídku na některou ze 108 územních jednotek.

Soutěžit se bude o práce a dříví na roky 2011 až 2020. Tendry pokryjí přibližně 1,2 milionu hektarů lesů, což je asi 90 procent celkové výměry ploch Lesů ČR. Zbytek prací si Lesy ČR zajistí prostřednictvím svých pěti lesních závodů.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:31