Agris.cz - agrární portál

Madeta si zajistila necelou polovinu mléka, které jí chybí

25. 3. 2010 | ČTK

Jihočeská mlékárna Madeta si smluvně zajistila dodávku 90.000 litrů mléka denně, tedy necelou polovinu objemu, který jí chybí. Nové dodávky z Třebíčska navíc získá až od srpna. ČTK to řekla mluvčí Madety Barbora Daňková. Mlékárně od dubna přestane dodávat Mlékařské družstvo Jih 200.000 litrů mléka denně. Dosud družstvo Madetě dodávalo polovinu její denní spotřeby mléka, která je kolem milionu litrů.

Firma se kromě vyjednávání o dalších dodávkách věnuje i úpravě logistiky a přepravě mléka do jednotlivých provozoven. Podle mluvčí není zatím jasné, co bude se závody v době, kdy bude firmě chybět pětina mléka, které denně zpracuje.

Podle generálního ředitele Milana Teplého by společnost mohla bez 200.000 litrů mléka denně přežít jeden až dva měsíce. Podnik by byl nucen uzavřít závody v Českých Budějovicích, Strakonicích a Prachaticích, řekl před týdnem. Práci by ztratilo 250 až 300 lidí. O uzavření strakonické provozovny se uvažuje už více než dva roky a provoz je zde už nyní utlumen. Teplý by nechtěl přijít o provoz v Plané nad Lužnicí, do kterého firma v současnosti výrazně investuje.

Družstvo Jih bude od dubna Madetě dodávat denně kolem 320.000 až 340.000 litrů mléka. Ke snížení dodávek přistoupilo proto, že se s mlékárnou nedohodlo na nastavení ceny pro další období. Místopředseda družstva Zdeněk Houška nevyloučil, že by dodávky mohli v budoucnu obnovit. Odbyt pro mléko mají v Německu a mlékárně v Klatovech. Družstvo omezilo dodávky i přesto, že Madeta v lednu zvýšila cenu za litr o 15 haléřů oproti prosinci. Podle Teplého dostávalo družstvo za litr mléka 7,2 až 7,5 Kč za litr. Loňské průměrné výkupní ceny v Madetě byly kolem 6,14 Kč za litr.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:54