Agris.cz - agrární portál

Sídliště v Brně láká zemědělce, má mléčný automat a chystá trh

26. 3. 2010 | ČTK

Na brněnském sídlišti Nový Lískovec se snaží dát prostor zemědělcům, kteří by tam prodávali své výrobky. Dnes tam podnik Agros Vyškov-Dědice začal provozovat mléčný automat. Místní radnice jeho otevření podporuje. Uvažuje také o tom, že pro obyvatele otevře trh s výpěstky, které by tam prodávali přímo zemědělci, řekla dnes ČTK starostka Jana Drápalová (SZ).

"Mysleli jsme na to i při vytváření tržního řádu. Schválili jsme v něm tržní místa, aby mohli zemědělci své produkty prodávat přímo z auta," řekla Drápalová. Podle ní se první zkušební prodej uskutečnil loni na podzim. Do Nového Lískovce tehdy přijel zemědělec se sezonními plodinami - jablky, bramborami, cibulí, česnekem a dalšími. Lidé si u něj mohli nakoupit a zároveň dostali doporučení, například která jablka uskladnit na zimu a která sníst přednostně.

"Setkalo se to s velkým úspěchem," řekla Drápalová. Po úspěšném průzkumu tak v Lískovci uvažují, že by podobnou možnost obyvatelům dali třeba každou sobotu od 8:00 do 14:00.

Podle Drápalové jsou trhy výhodné pro obě strany. Lidé si za příznivou cenu nakoupí výpěstky, jejichž původ znají. Díky vynechání obchodního článku je možnost zajímavá i pro zemědělce, byť mají s prodejem vyšší náklady.

Nyní se však lískovečtí soustředí hlavně na rozjezd automatu. Podle Drápalové se radnice prodej mléka snaží podpořit i tak, že lidem ke koupi nabízí příručku Domácí zpracování mléka. Dozví se tam například, jak si ze syrového kravského mléka připravit tvaroh nebo jogurt.

Drápalová se zároveň ohradila proti výrokům, že nákup mléka v automatu má svá rizika. "Jako vystudovaná agronomka jsem se osobně byla podívat v Dědicích. Krávy tam jsou zdravé, chov ve výborném stavu, nádoby na mléko se pečlivě čistí," popsala.


Zdroj: ČTK, 26. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:36