Agris.cz - agrární portál

Holding LESS zaměstnává 2500 lidí, v sezóně je jich dvakrát tolik

29. 3. 2010 | novinky.cz

Holding LESS, který je v oboru lesnictví a dřevozpracujícího průmyslu lídrem na českém trhu, loni podle nekonsolidovaných výsledků zvýšil obrat na 3,8 miliardy Kč z předloňských 3,4 miliardy Kč. Zisk před zdaněním byl do 100 miliónů korun, což je meziročně srovnatelné, řekl předseda představenstva Jan Mičánek.

Skupina má kolem 2500 stálých zaměstnanců. Včetně sezonních pracovníků a živnostníků dává podle Mičánka práci minimálně dvojnásobku lidí.

"Loňský rok byl dobrý vzhledem k tomu, v jaké situaci podnikáme. Jsme absolutně závislí na stavebnictví, které je kvůli krizi v útlumu," dodal Mičánek. Firma se proto podle něj může rozšiřovat ne na základě zvyšující se poptávky, ale na úkor konkurence. A podle dostupných informací není v oboru srovnatelný podnik, který by loni vytvořil zisk, řekl Mičánek.

Holding loni vytěžil a prodal zhruba 1,5 miliónu metru krychlových dřeva. Bylo to o 400 000 kubíků více než předloni. Lepších výsledků firma dosáhla v roce 2007, což ale bylo důsledkem likvidace následků vichřice Kyrill. LESS tehdy vytěžil 1,7 miliónu metrů krychlových dřeva a jeho obrat stoupl na 4,3 miliardy Kč.

Služby pro vlastníky lesů

Rozhodující podíl na výkonech holdingu měla loni společnost LESS & Forest, která poskytuje služby vlastníkům lesa. Zabývá se zakládáním lesních porostů, těžbou, dopravou a obchodováním dřívím. Její loňské tržby se zvýšily na 2,7 miliardy Kč z předloňských 2,4 miliardy Kč. Zisk po zdanění klesl na 85 miliónů Kč z 101 miliónů Kč.

Mezi největšími zpracovateli v Evropě

Tržby společnosti LESS & Timber, která se zabývá zpracováním dřeva, vzrostly na miliardu Kč ze 760 milónů Kč. Hospodaření skončilo ziskem po zdanění 15 miliónů Kč proti předloňským 3,5 miliónu Kč. Firma loni otevřela novou pilu v Čáslavi, čímž zvýšila kapacitu pořezu na 460 000 metrů krychlových ročně. Zařadila se tak mezi největší zpracovatele dřeva v Evropě.

Elektrárna na biomasu

Součástí holdingu je také společnost LESS & Energy, která loni uvedla v Čáslavi do provozu elektrárnu na biomasu. Elektrický výkon generátoru je 5,5 MW a maximální tepelný výkon deset MW. Tržby této společnosti byly 65 miliónů Kč a zisk kolem pěti miliónů Kč.

Holding LESS působí také na Slovensku, ve Francii, Německu, Rusku a na Ukrajině. Loni koupil německou firmu Holzwerk Hemau, a stal se tak největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě.


Zdroj: novinky.cz, 29. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:49