Agris.cz - agrární portál

Vláda projednala nedostatky v hospodaření veterinárních orgánů

30. 3. 2010 | ČTK

Vláda se dnes zabývala nedostatky v hospodaření s majetkem některých veterinárních správ a ústavů, které odhalil především v letech 2007 a 2008 Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), řekl dnes novinářům po jednání kabinetu premiér Jan Fischer. Ministerstvo zemědělství (MZe), do jehož resortu kontrolované subjekty patří, i samotné veterinární orgány již přijaly nápravná opatření, vyplývá z materiálu.

Ministři dnes projednali také další závěr NKÚ, podle kterého ministerstva v letech 2005 až 2008 nevyužívala u projektů dostatečně výsledky poradenských služeb. Podle zprávy ministerstva financí pro vládu většina kontrolovaných úřadů také v tomto případě již přijala opatření k nápravě, nebo taková opatření chystá.

NKÚ se v kontrole v resortu MZe zaměřil na hospodaření s majetkem státu a peněžními prostředky státního rozpočtu u vybraných veterinárních správ a ústavů, ale také samotného ministerstva . Kontrolována byla rovněž činnost MZe jako správce kapitoly státního rozpočtu a správce programu Rozvoj a obnova financovaného ze státního rozpočtu.

Kontroly zjistily, že Státní veterinární správa ČR v některých případech poskytovala příspěvky na provoz veterinárních ústavů nad rámec vykázaných výkonů státního dozoru, uvedl NKÚ. Veterinární správy a ústavy hradily ze státního rozpočtu úkony v jiném rozsahu a cenách, než stanovilo MZe. V některých případech špatně účtovaly o majetku či neověřovaly při inventarizaci, zda skutečný stav majetku odpovídá účetnímu stavu. Veterinární správy a ústavy podle NKÚ postupovaly také v rozporu se zákonem o majetku ČR, především při hospodaření s nepotřebným majetkem a při správě pohledávek za rozpočtové příjmy. Prohřešily se také proti zákonu o veřejných zakázkách.

"Plnění přijatých nápravných opatření bude v průběhu letošního roku z úrovně ministerstva zemědělství kontrolováno formou veřejnosprávních kontrol, které budou realizovány u Státní veterinární správy České republiky, vybraných veterinárních ústavů a Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo zemědělství podle kontrolorů plnilo některé povinnosti správce programu Rozvoj a obnova pouze formálně. V některých případech podle NKÚ nepostupovalo v souladu s rozpočtovými pravidly a s příslušnou vyhláškou, do programu totiž zařazovalo i akce, u kterých účastník nepředložil investiční záměry. Ministerstvo v registračních listech ani v rozhodnutích nestanovilo technicko-ekonomické parametry, akce hodnotilo pouze z finančního hlediska a nevyhodnocovalo dosažení stanovených parametrů akcí.

"Opatření přijatá na úrovni ministerstva zemědělství budou kontrolována Odborem auditu a supervize," stojí v materiálu. O tom, co kontroly zjistí, bude ministerstvo vládu informovat nejpozději 30. listopadu 2010.

Kontrola se týkala především roků 2007 a 2008 a kontrolovanými subjekty byly ministerstvo zemědělství, Státní veterinární správa ČR a krajské veterinární správy pro Liberecký, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj a pro kraj Vysočina. Prověrka se dotkla i státních veterinárních ústavů Praha, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava a Olomouc a také Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 14:14