Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na americkém západě se chystají na invazi kobylek

30. 3. 2010 | ČTK

Americký západ podle dnešního vydání deníku The Wall Street Journal v létě čeká nezvykle silná invaze kobylek. Ohroženy jsou prý miliony akrů úrody. Vysoké počty kobylek odborníci očekávají především v Montaně, Nebrasce, Jižní Dakotě a Wyomingu.

Podle odborníků z amerického ministerstva zemědělství se v příštích týdnech zřejmě vylíhne nejsilnější populace kobylek od roku 1985. Tehdy přitom hladová hejna tohoto hmyzu napáchala škody za stovky milionů dolarů, když zhltala velkou část úrody kukuřice, ječmene, vojtěšky či řepy, v některých případech ale i plotové kůly.

Stát Wyoming tak například již začal s postřiky proti kobylkám. Vyčlenil na ně 2,7 milionu dolarů, jeho zákonodárci se ale obávají, že částka není dostatečná. Obrátili se proto na federální vládu, jež podle nich zatím nebezpečí podceňuje. "Máme dojem, si že ministerstvo zemědělství neuvědomuje naléhavost této hrozící zkázy," napsali ministru zemědělství Tomu Vilsackovi.

Zástupce ministerstva Charles Brown uvedl, že úřad si sice hrozbu uvědomuje, nemá ale na boj s ní dostatek peněz. Téměř všechny prostředky vyčleněné v rozpočtu na kobylky loni na podzim utratil za pravidelné každoroční sčítání jejich populace. V současnosti nicméně ministerstvo hledá další zdroje. Pokud by kobylek letos bylo stejně jako v roce 1985, přišel by zásah proti nim zhruba na 40 milionů dolarů, uvedl úřad. Jeho pracovníci zároveň doufají, že by populaci kobylek mohlo pomoci snížit chladné počasí v květnu nebo v červnu.


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:17