Agris.cz - agrární portál

Zabiják včelstev je stále neodhalen. Hlavním podezřelým jsou však pesticidy

30. 3. 2010 | iHNed.cz

Když letos na jaře včelaři po celé Americe nahlédli do svých úlů, našli uvnitř jenom spoušť. Nový federální průzkum říká, že letošní zima byla, pokud jde o úhyn včel, nejhorší. Další studie ukazují, že příčinou tohoto masivního úhynu mohou být pesticidy.

Úhyn včelstev z letošní zimy je pokračováním už čtyři roky trvajícího stavu. V běžné sezóně mohou včelaři očekávat, že přirozenou cestou nebo díky drsnému počasí uhyne 15 až 20 procent jejich včel. Ale nynější alarmující jev, kterému se říká syndrom zhroucení včelstev (Colony Collapse Disorder, CCD), kdy miliony včel hynou v důsledku tajemné epidemie, vede k tomu, že někteří včelaři ztrácejí 30 až 90 procent svých včelstev ročně.

Pokud jde o příčiny epidemie, odborníci tvrdí, že se tu podle jejich odhadu sešlo mnoho různých faktorů a k onemocnění včel vedla právě jejich kombinace. Do dlouhého seznamu těchto faktorů patří především parazity, viry, bakterie, chudá potrava a pesticidy.

Nová studie zveřejněná v odborném časopise PLoS ONE nyní posiluje podezření, že za onemocnění včelstev mohou zejména pesticidy.

Podle studie vědci zjistili přibližně ve třech z pěti vzorků pylu a vosku, které získali celkem z 23 zemí, alespoň jeden systémový pesticid - tedy chemikálii určenou k šíření ve všech částech rostlin.

Vědci tvrdí, že v celkem 887 vzorcích vosku, pylu, včel a úlů, které měli k dispozici, našli 121 různých druhů pesticidů. Říkají, že pesticidy sice nebyly přítomny v takovém množství, které by mohlo včely zabít, ale v kombinaci s dalšími škodlivými faktory by pro ně mohly být smrtící.

Úhyn včelstev přináší značné ekonomické problémy

Nyní už masivní úhyny včel v celých Spojených státech pokračují čtvrtým rokem. V roce 2007 včelaři ztratili 32 procent včelstev, v roce 2008 přišli o 36 procent a v roce 2009 o 29 procent včelích společenství. Oficiální čísla za rok 2010 sice budou vyhlášena až v dubnu, ale včelaři napříč Spojenými státy se obávají, že budou ještě horší.

Přibližně třetina lidské stravy je z rostlin, které vyžadují opylení od včel. V USA se s úhynem včel zatím nejvýrazněji potýkají pěstitelé mandloní v Kalifornii. Stát je jedním z největších producentů mandlí na světě a výrazný pokles včelí populace opylující stromy představuje velký problém.

Syndrom zhroucení včelstev také představuje těžkou ekonomickou ránu pro včelaře, kteří „kočují“ s úly po sadech a polích. Firmě Zac Browning, která je v zemi největším komerčním subjektem zabývajícím se včelařstvím, přinesly nejnovější strasti s úmrtím včelstev jen v loňském roce ztrátu jednoho milionu dolarů.

V rámci honu na nepolapitelného vraha včel radí ministerstvo lidem, aby nepoužívali pesticidy bezhlavě - a zvláště v poledne, kdy medonosné včely s největší pravděpodobností právě sbírají nektar. Ministerstvo také navrhuje, aby lidé včely podpořili tím, že se zaměří na výsadbu rostlin, které jsou bohatým zdrojem nektaru, jako je třeba jetel, náprstník, zavinutka či sadec.


Zdroj: iHNed.cz, 30. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:09