Agris.cz - agrární portál

Sedmička.cz: Zetor usiluje o obří zakázku v Iráku

31. 3. 2010 | ČTK

Brněnská společnost Zetor usiluje o zakázku na dodávku několika tisíc traktorů do Iráku a restrukturalizaci místní montovny traktorů, uvedl dnes server Sedmička.cz. Zakázka může oživit výrobu traktorů v Brně, dodal server.

"Zakázka je pro českou stranu velmi zajímavá. Její získání by znamenalo obnovení dodávek traktorů Zetor na irácký trh a pozitivní signál pro další tradiční české dodavatele do Iráku," řekl serveru mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Zakázka byla podle Vlčka jedním z témat rozhovorů během říjnové návštěvy ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského v Iráku.

Na podobnou zakázku Zetor již dlouho čeká. Od roku 2008 totiž produkce traktorů klesla téměř o polovinu a firma musela propustit přes dvě stovky zaměstnanců.

Zda významnou zakázku Zetor získá, však zatím není jisté. Podle Evy Prstkové z oddělení marketingu Zetoru rozhodne o osudu státní zakázky nová irácká vláda.

Značka Zetor je na iráckém trhu dobře známá. Zetor dodával do Iráku od sedmdesátých let minulého století pod značkou Antar. Z dílů vyrobených v Brně stroje montovali v Iráku místní dělníci. Továrna, kde se traktory montovaly, však byla zničena během invaze do Iráku.

Český vývoz do Iráku v posledních letech výrazně roste. „Jeho celková hodnota za loňský rok činila skoro 139 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst na více než trojnásobek,“ sdělil serveru Vlček.

Loni Zetor vyrobil 3756 traktorů, prodal jich 4112 plus 400 komponentů. Plán na rok 2010 počítá s výrobou 3600 traktorů a prodejem 3986 strojů a 300 až 600 komponentů. Letošní plánovaná výroba je o více než dvě pětiny méně než Zetor vyrobil v roce 2008.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 23:41