Agris.cz - agrární portál

Jihočeský kraj podpoří vznik nových automatů na mléko

1. 4. 2010 | ČTK

Jihočeský kraj finančně podpoří zemědělce, kteří by chtěli prodávat mléko zákazníkům prostřednictvím automatů. Farmáři mohou na pořízení přístroje získat dotaci od 50.000 do 100.000 korun, řekla ČTK Vladimíra Pavlová z tiskového oddělení krajského úřadu. V kraji jsou nyní téměř dvě desítky automatů. Kraj chce jejich počet zvýšit na 32.

Cílem dotace je podpořit zemědělce kraji, kteří v rámci své maloobchodní činnosti dodávají syrové, mlékárensky neošetřené mléko přímo spotřebiteli.

Kraj si slibuje, že se díky dotacím podaří přispět k rovnoměrnému rozmístění automatů na čerstvé mléko v regionu, aby k němu mělo přístup co nejvíce obyvatel. Na dotace, o něž mohou jihočeští farmáři žádat do 24. května, kraj vyčlenil 1,5 milionu korun. Jednou z podmínek pro získání peněz je minimálně padesátiprocentní spoluúčast žadatele.

V celém Česku je asi 90 automatů na mléko a další stále přibývají. Litr tepelně nezpracovaného mléka se v nich prodává nejčastěji za 15 korun, to je zhruba dvojnásobek toho, co by výrobci dostali od mlékáren.

Hygienici lidem doporučují, aby čerstvé mléko z automatů převařili, zničí tím případné zárodky chorob. Pokud ho pijí syrové, pak hrozí, že se nakazí některými infekčními chorobami. Nebezpečná a dokonce i smrtelná může být nákaza listeriózou, která ohrožuje lidi s oslabeným imunitním systémem nebo těhotné ženy.


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:49