Agris.cz - agrární portál

Na Velikonoce kapra. Do centra Plzně se vrátily kádě

2. 4. 2010 | Týden

Plzeňané si budou moci poprvé po desítkách let koupit velikonoční kapry přímo z kádí. V centru města je bude od dnešního dopoledne nabízet po celý den rybí restaurace a gril U Rybaříka. Cena bude stejná jako na Vánoce, tedy 85 korun za kilogram živého kapra. Zájem o ryby na Velikonoce mírně roste, což potvrdil jak majitel rybího bufetu Pavel Kovářík, tak ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.

Rybí bufet, který funguje v Plzni přesně rok, začne prodávat v 10:00. "V kádi bude metrák ryb a ze stejného množství máme kapří filety," dodal majitel. Kádě budou vyzdobené pomlázkami, stužkami a kraslicemi. V kraji jsou k mání kapři a pstruzi také před domažlickou radnicí. Živé sladkovodní ryby z akvárií nabízí uvnitř svých obchodů například firma Špilar a obchodní řetězec Makro.

"Vinou komunizmu byly Velikonoce ubité. Tehdy kapry povolili prodávat jen na Vánoce," dodal Kovářík. Podle něj zákaz prodeje ryb na Velikonoce zřejmě souvisel s křesťanstvím, kdy jediné postní jídlo, které bylo povoleno na Velký pátek, byla právě ryba.


Zdroj: Týden, 2. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:58