Agris.cz - agrární portál

Madetě se podařilo předjednat 160.000 litrů mléka, které jí chybí

2. 4. 2010 | ČTK

Jihočeská mlékárna Madeta má předjednanou dodávku dalších zhruba 70.000 litrů mléka denně, celkem se jí už podařilo dojednat 160.000 litrů. Jsou to více než tři čtvrtiny objemu, který jí kvůli výpadku dodávek od Mlékařského družstva Jih chybí, řekla ČTK mluvčí mlékárny Barbora Daňková. O termínu a podmínkách dodávek se zatím jedná. Družstvo přestalo ode dneška Madetě vozit 200.000 litrů denně. Důvodem je spor o výkupní cenu. Závody mlékárny zatím v podstatě fungují jako za plné dodávky mléka, žádný z provozů nebyl ještě omezen.

Bez mléka může společnost přežít měsíc až měsíc a půl. Proto se snaží jednání o dodávkách urychlit. Smluvně zajištěné by mléko mohli mít do dvou týdnů. V březnu mlékárna dojednala dodávku 90.000 litrů z Třebíčska, ale až od srpna. I tuto dodávku by chtěli uspíšit, zatím o tom jednají. "Zbytek dodávek je zatím beze smlouvy. Některá družstva nám mléko nabídla i na úkor jiných mlékáren," podotkla mluvčí. Ozvali se prý i dodavatelé, kteří vystoupili z družstva Jih.

Místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška ČTK řekl, že od nich vystoupili dva dodavatelé. Celkem jich sdružují 220. "To pro družstvo nic neznamenaá," uvedl. Více to nechtěl komentovat.

Ukončením dodávek 200.000 litrů přišla Madeta o pětinu mléka, které denně zpracuje. Pokud by se firmě nepodařilo dodávky do dvou měsíců nahradit, byla by nucena uzavřít závody v Českých Budějovicích, Strakonicích a Prachaticích. O uzavření strakonické provozovny se uvažuje už více než dva roky a provoz je zde už nyní utlumen.

Družstvo Jih nyní Madetě denně dodává kolem 320.000 až 340.000 litrů mléka. Ke snížení dodávek přistoupilo proto, že se s mlékárnou nedohodlo na nastavení ceny pro další období. Odbyt pro mléko mají v Německu a mlékárně v Klatovech. Družstvo omezilo dodávky i přesto, že Madeta v lednu zvýšila cenu za litr o 15 haléřů oproti prosinci. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Milana Teplého dostávalo tento rok družstvo za litr mléka 7,2 až 7,5 Kč za litr. Loňské průměrné výkupní ceny v Madetě byly kolem 6,14 Kč za litr.


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:24