Agris.cz - agrární portál

Společný projekt AK a Billy má propagovat české biopotraviny

7. 4. 2010 | ČTK

Agrární komora (AK) a obchodní řetězec Billa hodlají společně propagovat české biopotraviny. Jejich zástupci projekt dnes představili novinářům. Vznikající marketingová spolupráce Agrární komory se zahraničním obchodním řetězcem je výjimkou, agrárníci totiž počínání nadnárodních korporací na českém trhu spíše kritizují. Prudký růst trhu s biopotravinami podle odhadů odborníků loni v důsledku ekonomické krize výrazně zpomalil.

Billa projekt podpoří minimálně dvěma miliony korun. Do nově utvářeného Fondu rozvoje českého ekozemědělství při AK řetězec převede část výnosu z prodeje biologicky odbouratelných nákupních tašek. O konkrétní podobě propagace domácích biopotravin se rozhodne až poté, co komora vybere mediální agenturu, která kampaň připraví, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba.

"V době, kdy se většina prodeje biopotravin realizuje v obchodních řetězcích, je snaha o rozšíření sortimentu lokálního původu vítanou aktivitou," uvedl náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Více než polovina v Česku prodaných bioproduktů totiž stále pochází z dovozu. Tento fakt má řadu kritiků. Doprava potravin na velkou vzdálenost totiž zatěžuje životní prostředí. "Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátů," uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství.

"V současné době nakupujeme od českých producentů jen asi 50 procent všech v naší síti nabízených bioproduktů," řekl generální ředitel Billy v Česku a na Slovensku Jaroslaw Szczypka, podle nějž by se do budoucna měl tento podíl zvyšovat.

Zvýšit podíl domácích biopotravin plánuje do budoucna také obchodní řetězec Ahold. Podle mluvčího supermarketů a hypermarketů Albert Libora Kytýra však činí občas tuzemským dodavatelům problém dodávat požadované objemy zboží pro více než 280 prodejen řetězce. "V celé šíři sortimentu biopotravin spolupracujeme přibližně s 50 dodavateli a podíl českých dodavatelů je více jak 50 procent," sdělil ČTK Kytýr.

"Nezačíná nová éra mezi obchodními řetězci, začíná nová éra mezi Agrární komorou a obchodním řetězcem Billa," řekl dnes Veleba s tím, že zatím ojedinělý projekt nemění dlouhodobě kritické postoje organizace k obchodním řetězcům. "Ekologická produkce je jednou z šancí českého farmáře s jistotou odbytu produkce a je také jeho vkladem pro české spotřebitele," podotkl Veleba.

Agrární komora, která je největší tuzemskou nevládní zemědělskou organizací, hodlá působit jako zprostředkovatel informací na trase od obchodníka přes potravináře k ekozemědělci a využít svých regionálních poboček ke koordinaci projektu.

Biopotraviny budou nejspíše také nově zahrnuty jako samostatná kategorie do soutěží o nejlepší regionální potraviny. Ty již několik let organizují krajské agrární komory ve spolupráci s krajskými úřady. Agrárníci chtějí biopotraviny propagovat také v rámci chystané kampaně na podporu českého zemědělství a jeho produkce. Tu plánují financovat z marketingového fondu, do kterého by měli podle plánu AK přispívat nejen farmáři, ale také například obchodníci se zemědělskou technikou či odbytová družstva.

Tuzemská spotřeba biopotravin, které jsou ve většině případů dražší než běžné potraviny, v předchozích letech prudce rostla. Odborníci ale očekávají, že loni růst tržeb z prodeje biopotravin kvůli hospodářské krizi výrazně zpomalil. Tom Václavík z agentury Green marketing již dříve odhadl, že spotřeba biopotravin v Česku loni vzrostla o maximálně pět procent, v roce 2008 se přitom zvýšila o 40 procent. Češi za biopotraviny v roce 2008 utratili dosud rekordních 1,8 miliardy korun. Přes několik let trvající strmý růst zájmu se na celkové spotřebě potravin ty s přívlastkem bio podílely necelým jedním procentem.

Dominantní postavení na trhu s biopotravinami v ČR mají hypermarkety a supermarkety. Přes jejich pokladny v roce 2008 prošly téměř tři čtvrtiny nákupů biopotravin v zemi. Obchodní řetězce stále rozšiřují zejména nabídku privátních značek biopotravin. Billa nyní nabízí 250 druhů biopotravin. Vlastní značkou "Naše bio" nese 132 z nich. V sortimentu označeném touto privátní značkou převažují české výrobky.

"V současné době nabízíme více než 300 položek biopotravin. Z toho ve vlastní řadě Albert Bio mají zákazníci na výběr z více jak 130 druhů zboží," řekl ČTK Kytýr.

V Česku stále rychle přibývá ekofarem. Ministerstvo zemědělství na konci letošního února uvedlo, že počet farmářů hospodařících podle pravidel ekologického zemědělství již přesáhl 3000. Loni se jejich počet zvýšil téměř o polovinu na 2689 a tento růst pokračuje i v letošním roce. Meziročně o více než pětinu loni přibylo také výrobců biopotravin, jejichž počet přesáhl 500.

Supermarkety Billa patří spolu s diskonty Penny Market německé skupině REWE, podle loňských tržeb ve výši 48,5 miliardy korun dvojce tuzemského žebříčku obchodníků. Supermarketům Billa loni v ČR vzrostly tržby meziročně o 15,7 procenta na 21,8 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:33