Agris.cz - agrární portál

Výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích dnes zahájilo sezonu

7. 4. 2010 | ČTK

Litoměřické výstaviště dnes zahájilo letošní sezonu 25. ročníkem jarní prodejní výstavy Tržnice Zahrady Čech. Zahrádkáři, kutilové i chalupáři mají tradičně největší zájem o ovocné stromky, sadbu zeleniny, semena a jarní květiny. Podle mluvčí výstaviště Evy Jersákové je o letošní tržnici mezi prodejci a vystavovateli mnohem větší zájem než loni. Výstava potrvá do neděle.

V interiérech výstaviště se prezentuje více než 150 vystavovatelů, podobně jako loni. Prodejců letos ale přibylo na venkovních plochách, vnitřní kapacita ve výstavních halách je omezená. Loni zabírali venkovní prodejci plochu 1700 metrů čtverečních, letos je to už 2400 metrů čtverečních. "Máme naplněné úplně celé výstaviště, to minulý rok nebylo," řekla Jersáková ČTK.

Většinu pavilonů a venkovních prostor při první letošní akci zdejšího výstaviště tradičně zaujímají právě prodejci sadbového materiálu, školkařských výpěstků, osiv a semen, prostředků výživy a ochrany rostlin a také zahradnické a sadařské mechanizace. Lidé se zajímají i o pařeniště, skleníky a zahradní nábytek. Tradičně návštěvníky lákají i sloupcovité jabloně.

V roce 2008 se na Tržnici Zahrady Čech přišlo podívat více než 35.000 lidí, loni pak téměř 37.000 lidí. Počasí zatím vystavovatelům i návštěvníkům přeje, pokud vydrží do konce týdne, mohlo by přijít celkově více návštěvníků než loni.

Součástí tržnice je i soutěž zdobených letních klobouků s názvem Klobouky 2010, které jsou vystaveny v pavilonu G. "Celý pavilon je aranžován soutěžními klobouky z přírodních materiálů, sušených květin, mušlí a podobně," uvedla Jersáková. V pavilonu také tradičně funguje poradenská služba časopisu Zahrádkář.

Kromě dalších akcí se letos na litoměřickém výstavišti uskuteční i čtyři tradiční velké výstavy. Na přelomu dubna a května budou současně výstavy Můj dům, můj hrad a Bydlení, poté bude následovat automobilová výstava Tempo a v září největší zahrádkářský veletrh Zahrada Čech.


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 08:12