Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.4.2010

9. 4. 2010 | Agris

Kdo vlastně vytvořil logo KLASA? A může se užívat?

Tak trochu podivné přehazování zakázky na vytvoření loga KLASA označujícího kvalitní potraviny tuzemského původu je v pozadí sporů týkající se autorství tohoto loga a oprávněnosti k jeho užívání. Z dosud shromážděných dokumentů a právních analýz ale zatím vyplývá, že vlastníkem uživatelských práv k logu KLASA je a bude ministerstvo zemědělství. Tvrdí to alespoň ředitel komunikace ministerstva Hugo Roldán. Soutěž na zhotovení loga KLASA vyhrála v roce 2003 společnost Noesis Advertising, pro ní měla ale logo vytvořit agentura Štrob, Širc & Slovák.

Kvalita „made in České Švýcarsko“ má zvýšit zájem o místní výrobky

Řemeslníci, zemědělci či výrobci upomínkových předmětů na území a z okolí Českého Švýcarska mají šanci zvýšit si prestiž a prodej získáním certifikátu na výrobu originálního regionálního produktu. Projekt na zavedení značky pro místní výrobky rozjíždí obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s Asociací regionálních značek. Cílem projektu je podpořit místní výrobce, jejichž výrobky vycházejí z lokální tradice, používají místní materiály, jsou typické pro tento region a současně nepoškozují životní prostředí.

Průzkum: Růst trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil

Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008. V předchozích letech trh rostl o desítky procent ročně. Zpomalení zapříčinila ekonomická krize. Bioprodukty jsou v Česku většinou výrazně dražší než běžné potraviny. Podle Toma Václavíka z Green marketingu se přesto našli někteří výrobci a prodejci, kteří v loňském roce utržili o desítky procent více než předloni.

Včelařský program pro roky 2011-2013 bude schvalovat Evropská komise

Úspěšný dotační titul pro včelaře bude mít třetí pokračování. Cílem připravovaného programu, který poběží v letech 2011-2013, je zejména technická pomoc včelařům a skupinám včelařů. Program umožní odborné školení včelařů například o prevenci proti onemocnění včel. Program poskytne spolufinancování nákupu nových nástrojů a zařízení nutných pro řádnou péči o včelstva, boji proti varroáze a opatřením na obnovu včelstev kvalitním genetickým materiálem. V minulých letech došlo v celé Evropě k úbytku včelstev kvůli varroáze. S tímto úbytkem se včelaři za výrazné podpory MZe z větší části vyrovnali.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 9. 4. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:00